Bantu Pekerja Berjaya Dalam Kerjaya Dengan 6 Motivasi Ini

berjaya

Setiap ahli syarikat termasuk pekerja, pengurus atau eksekutif C-suite sekalipun ingin bekerja untuk syarikat yang berjaya, produktif, bermotivasi dan menawarkan persekitaran kerja yang menyeronokkan. 

Penting untuk majikan memotivasikan pekerja mereka untuk kekal lebih lama dan bekerja lebih keras untuk mencapai matlamat syarikat dengan memastikan mereka gembira. 

Motivasi di tempat kerja ialah alat berkuasa yang boleh digunakan oleh majikan untuk mencapai matlamat pasukan mereka, mendekatkan pekerja kepada matlamat mereka sendiri dan memberi inspirasi kepada produktiviti dan kebahagiaan di tempat kerja. 

Apabila pekerja termotivasi di tempat kerja, mereka selalunya akan bekerja lebih keras untuk menyelesaikan kerja dan biasanya mempunyai hubungan yang lebih baik dengan majikan mereka. 

6 cara memotivasikan pekerja

1. Cipta persekitaran yang positif

Persekitaran yang positif membuatkan pekerja berasa selesa menjadi diri mereka sendiri, sama ada bekerja secara sendiri atau dalam satu pasukan. Persekitaran yang positif mengalu-alukan dan memberikan semua kakitangan alat yang mereka perlukan untuk berjaya. 

Tempat kerja seperti ini akan lebih segera membangunkan pekerja yang mempunyai keinginan kuat untuk melakukan kerja terbaik mereka.

2. Kenali siapa pekerja anda

Pekerja tahu dan menghargai apabila majikan meluangkan masa untuk mengenali mereka. Selalulah bertegur sapa di pejabat dengan bertanya khabar atau berbual sesuatu yang sedikit peribadi. 

Tanya mereka tentang keluarga, hobi dan minat mereka. Buat perbualan mengenai topik yang anda tahu mereka sukai. Tapi jangan melampaui batas sehingga membuatkan mereka berasa tak selesa dengan perbualan ini.

Tanya bagaimana anda boleh membantu mereka capai matlamat dan berjaya dalam kerjaya mereka. Beritahu pekerja anda bahawa dengan komitmen mereka terhadap kerja mereka, anda komited untuk melakukan apa yang anda boleh untuk membantu memajukan mereka. 

3. Bina kepercayaan

Pekerja akan beri yang terbaik apabila mereka merasakan pasukan pengurusan mereka berusaha keras untuk mereka berjaya. Anda boleh membina kepercayaan dengan mudah dengan mengambil langkah untuk mengenali pekerja dan menjaga hubungan di pejabat. 

Kenali bahawa setiap orang adalah berbeza, dan layan mereka dengan sewajarnya supaya semua ahli pasukan tahu anda memahami motivasi mereka di tempat kerja.

4. Kongsi nilai syarikat

Setiap pekerja yang anda gajikan, pastikan mereka tahu tentang nilai syarikat. Jika anda menunjukkan bahawa anda mengambil serius nilai-nilai ini, pekerja akan terasa lebih bermotivasi untuk berjaya. Ia akan mendorong pasukan anda untuk bekerja dengan perkara yang sama dalam fikiran.

5. Melabur dalam kakitangan anda

Anda boleh memotivasikan pekerja dengan memberi mereka peluang khusus dan berorientasikan matlamat untuk berkembang dalam kerjaya yang akan mengukuhkan pemahaman pekerja tentang tanggungjawab pekerjaan semasa dan potensi masa depan mereka.

6. Beri insentif khusus

Setiap orang didorong oleh sesuatu yang berbeza dan motivasi boleh berubah dari semasa ke semasa. Pertimbangkan perkara yang akan mendorong pekerja untuk bekerja keras menghasilkan kerja yang berkualiti.

Insentif yang boleh diberi seperti bonus, kenaikan gaji dan pelbagai ganjaran lain. 

Capai tahap prestasi tinggi

Dalam perjalanan mencapai kejayaan kerjaya, motivasi memainkan peranan penting dalam mendorong pekerja untuk mencapai matlamat mereka. 

Memahami dan menggabungkan motivasi ini bukan sahaja memberi kelebihan kepada individu, tetapi juga dapat meningkatkan prestasi keseluruhan organisasi. Motivasi membentuk asas bagi pencapaian sasaran, meningkatkan produktiviti, dan membawa kepada kesejahteraan pekerja.

Dengan memanfaatkan kekuatan motivasi, pekerja dapat mencapai tahap prestasi yang lebih tinggi, meraih kepuasan peribadi, dan memperkukuhkan jalan ke arah kemajuan kerjaya

Semoga, melalui kesedaran dan amalan motivasi ini, setiap pekerja dapat mengecapi kejayaan yang diimpikan dalam kerjaya mereka.

Teruskan memberi sokongan, menggalakkan semangat, dan menghargai usaha pekerja. Dengan itu, kita tidak hanya membantu pekerja berjaya dalam kerjaya, tetapi juga membina suasana kerja yang positif dan berdaya tahan. 

Artikel terbaru

Leave a Reply