Anda Perlu Membaca Jika Ingin Berjaya

Anda Perlu Membaca Jika Ingin Berjaya

Salah satu perkara yang membuatkan orang sangat berjaya dan menonjol berbanding individu lain kerana mereka komited untuk pembelajaran sepanjang hayat.

Salah satu cara mereka melakukannya ialah dengan banyak membaca seperti ulat buku.

Mengapa membaca buku? Ia murah dan boleh diakses.

Membaca buku adalah seperti bercakap dengan orang yang hebat dan mendapatkan semua kebijaksanaan dan pandangan mereka.

Anda boleh belajar tentang segala-galanya dengan mengakses pengetahuan yang sudah berabad-abad lamanya dan mengetahui idea-idea baharu yang canggih hari ini.

Dan bahagian yang terbaik ialah hampir semua daripada kita mempunyai kebolehan membaca!

Namun, ramai yang tidak membaca.

Tinjauan Gallup pada 2022 menunjukkan bahawa 17% daripada respondan tidak membaca buku setahun. Kira-kira 40% mengatakan mereka membaca 1-5 buku (atau sebahagian daripada buku) setiap tahun. 15% lagi membaca 6-10 buku, dan 27% membaca lebih daripada 11 buku dalam setahun.

Pemimpin adalah ulat buku

Bill Gates adalah seorang yang gemar membaca. Beliau membaca sekurang-kurangnya 50 buku setiap tahun.

Dalam temu bual dengan New York Times, beliau berkata, “Ia adalah salah satu cara utama yang saya pelajari dan telah saya lakukan sejak saya masih kecil. Hari ini, saya juga melawat tempat-tempat menarik, bertemu dengan saintis dan menonton banyak kuliah. Tetapi membaca masih merupakan cara utama saya mempelajari perkara baharu dan menguji pemahaman saya.”

Tony Robbins berkata bahawa membaca buku menyelamatkan nyawanya dan memberi inspirasi kepadanya untuk menjadi pemimpin dalam bidang pembangunan peribadi.

Robbins berkata, “Saya mengambil kursus membaca pantas dan membaca 700 buku dalam tujuh tahun-semuanya mengenai psikologi, fisiologi, apa sahaja yang boleh membuat perubahan dalam kehidupan.”

Dia mengambil pembelajaran itu dan membina kerjaya yang luar biasa, melatih presiden dan pemimpin dunia yang lain serta membantu berjuta-juta orang mencapai kejayaan.

Sementara itu, Warren Buffett membaca lapan akhbar dan 500 muka surat bahan setiap hari.

Cari masa untuk membaca

Jadi ulat buku anatara kunci membuatkan anda jadi berbeza berbanding bangsa usahawan lain.

Ada yang kata, baru mula nak membaca dah mengantuk. Baru beberapa muka surat, buku yang dah baca saya.

Bagaimana nak merialisasiakan perkara ini?

Buku audio: Ini bukan masalah! Begitu banyak buku tersedia sebagai buku audio sekarang. Anda boleh memuat turun beberapa dan memainkannya semasa memandu, memberus gigi, bersenam atau berjalan dengan anjing untuk log masuk masa membaca tambahan. Saya melakukan ini, dan saya akhirnya menghabiskan 2-3 buku setiap bulan.

1.   Sentiasa bawa buku bersama anda

Anda tidak tahu bila anda mempunyai masa lapang untuk membaca. Bill Gates membawa beg galas yang penuh dengan buku ke mana sahaja dia pergi.

2.   Membaca pada waktu malam

Penyelidik Jessica Payne dari Notre Dame meneliti ingatan dan tidur. “Kajian kami mengesahkan bahawa tidur terus selepas mempelajari sesuatu yang baru bermanfaat untuk ingatan.”

3.   Fikirkan kualiti, bukan kuantit

Sebagai pencapaian hebat, kita mungkin tergoda untuk membaca sebanyak mungkin buku.

Tetapi lebih penting untuk membaca buku yang akan meluaskan fikiran anda dan menikmatinya!

Jika buku tidak memberi inspirasi kepada anda selepas tiga bab, biarkan ia pergi.

4.   Mempunyai kelab buku

Mempunyai seseorang untuk berbincang tentang buku adalah menyeronokkan dan memastikan anda bertanggungjawab untuk membaca.

Apa tunggu lagi, jommm kita membaca!

Artikel terbaru

1 Comment

  • norita

    Terima kasih atas nasihat topik membaca jambatan ilmu😍. In Shaa Allah akan usahakan balik tabiat membaca buku dari membaca dimedia sosial yang banyak gangguan😅😅😅 Dulu2 bukan saje rajin beli majalah atau buku ilmiah malah siap buat koleksi sekali🤗

Leave a Reply