Abaikan Suara Biawak! Ini 10 Cara Untuk Atasinya

Abaikan Suara Biawak! Ini 10 Cara Untuk Atasinya

Mengabaikan tanggapan negatif orang sekeliling merupakan satu kemahiran yang penting untuk dikuasai dalam menjalani kehidupan seharian termasuklah usahawan

Dalam usaha mencapai matlamat dan menjaga kesejahteraan emosi, kadangkala kita perlu menyelami strategi untuk tidak terlalu terkesan dengan pandangan dan kritikan yang mungkin datang dari luar. 

Dalam konteks ini, terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk menjauhkan diri daripada kesan negatif tanggapan orang lain. 

Oleh itu, mari kita terokai bersama-sama langkah-langkah praktikal yang boleh membantu kita menghadapi cabaran ini dengan lebih efektif.

Fokus pada Matlamat Anda:

Fikirkan tentang matlamat dan nilai anda. Apabila anda tumpu kepada objektif dan nilai yang penting bagi anda, tanggapan negatif orang lain mungkin kurang mempengaruhi emosi anda.

Latih Diri untuk Bersikap Tenang:

Amalkan teknik-teknik pernafasan atau meditasi untuk membantu anda agar kekal tenang. Ini boleh membantu anda menangani rasa marah atau kekecewaan akibat tanggapan negatif.

Fahami Bahawa Anda Tidak Dapat Memuaskan Hati Semua Orang:

Akui bahawa tidak mungkin anda mampu memuaskan semua orang. Setiap orang mempunyai pandangan dan nilai yang berbeza dan itu adalah perkara yang normal. 

Sebaik atau sejahat mana diri anda, pasti akan ada saja haters!

Ambil Iktibar daripada Pengalaman:

Lihat pandangan negatif sebagai peluang untuk mempelajari sesuatu. Adakah ada perkara yang boleh anda perbaiki atau tingkatkan? Jika ya, lakukan perubahan yang perlu. Jika tidak, teruskan dengan keyakinan pada dalam mengatur langkah anda.

Cari Sokongan dari Orang Tersayang:

Berbicaralah dengan orang-orang yang anda percayai dan yang memberikan sokongan positif kerana itu dapat memberikan anda perspektif yang lebih luas tentang diri anda.

Hadkan Paparan Media Sosial:

Kurangkan atau hadkan penggunaan media sosial jika perlu. Terlalu banyak pendedahan kepada pandangan negatif boleh mempengaruhi emosi anda.

Tingkatkan Keyakinan Diri:

Kenali kelebihan dan potensi anda. Bina keyakinan diri dengan mencapai kejayaan kecil dan menghargainya dengan sebaik mungkin.

Jangan Ambil Secara Peribadi:

Ingatlah bahawa tanggapan orang lain seringkali berkait dengan mereka sendiri dan bukan semata-mata tentang anda. Cuba jangan ambil hal tersebut secara peribadi. Relax, nothing personal!

Jaga Kesejahteraan Emosi:

Amalkan gaya hidup sihat, termasuk tidur yang cukup, senaman dan pemakanan seimbang. Kesejahteraan emosi yang baik dapat membantu anda menangani tekanan dan tanggapan negatif.

Berkomunikasi dengan Terbuka:

Jika ada sesuatu yang tidak kena, cuba berkomunikasi secara terbuka dan matang. Pemahaman dan penerangan yang jelas boleh membantu menyelesaikan konflik atau ketidaksefahaman yang dialami.

Ingatlah bahawa diri anda sangat berharga dan mempunyai hak untuk menjalani hidup dengan cara yang anda pilih. Jika tanggapan negatif masih menjadi masalah, pertimbangkan untuk mencari bantuan profesional seperti kaunseling atau sokongan psikologi.

Artikel terbaru

4 Comments

 • Azammi

  terima kasih Richworks perkongsian nasihat..semoga teruskan memberi manfaat kepada semua org.

 • norita

  Banyak sangat tips yg berguna utk dipraktikkan. Terima Kasih DWDHAO & Richworks

 • Rosnanee Salaeh

  Tq Dw dn RW
  Banyak benda yg kena belajar dari tak tahu jadi kena tahu cara2 untuk beki diri dari sifat negatif..
  Kita tak boleh halang org untuk pandang kita dg pandangan negatif
  Kita yg kena bwang sifat negatif dari diri kita insyallah berjaya

 • 1.. Focus pada matlamat yg di capai
  2..Latih diri agar tenang
  3. Jaga siapa org yg kita berkwn
  4 sntiasa jaga Dan kawal emosi bila
  hdpi sesuatu isue
  5 sntiasa kawal diri supaya kita tenang bile ada Cabaran Dan cube selesai cara baik

Leave a Reply