6 Cara Kekal Positif Dalam Bisnes

6 Cara Kekal Positif Dalam Bisnes

Mempunyai sikap yang positif dapat membantu anda untuk membentuk hubungan profesional yang penting dan berjaya dalam perjalanan bisnes.

Anda boleh mengatasi halangan dengan lebih mudah dan anda mungkin merasa lebih bermotivasi untuk menetapkan serta mencapai matlamat. 

Ada sikap yang positif tu dah bagus, tapi bagaimana nak kekalkannya?

Cara untuk mengekalkan sikap positif

1. Amalkan rasa kesyukuran

Ubah minda anda dengan menulis jurnal kesyukuran. Jurnal ini merupakan buku nota tempat anda menjejaki semua perkara yang baik dalam hidup. Setiap hari, tuliskan lima perkara yang anda syukuri untuk hari itu supaya anda boleh memberi tumpuan kepada kebaikan dalam hidup anda. 

Contohnya, jika anda mengalami hari yang sukar di tempat kerja, atau mungkin bisnes anda hadapi cabaran, anda masih boleh rasa bersyukur kerana anda dapat pulang ke rumah dan meluangkan masa bersama keluarga. 

Dengan memberi tumpuan pada perkara yang anda syukuri ini dan bukannya perkara yang anda ingin ubah boleh memudahkan anda untuk kekal positif.

2. Cuba lakukan yang terbaik setiap hari

Salah satu aspek utama sikap positif adalah percaya pada diri sendiri dan keupayaan anda. Jika anda ingin mengekalkan sikap positif ini, cuba lakukan lebih banyak kerja hari ini daripada semalam, dan lakukan lebih banyak kerja esok daripada apa yang anda lakukan hari ini. 

Jika anda memaksa diri melepasi had anda setiap hari, ini boleh menunjukkan bahawa anda seorang yang berkebolehan dan berkemahiran, yang boleh memudahkan anda untuk kekal positif. 

3. Gunakan kata-kata yang positif

Ubah gaya bahasa apabila bercakap tentang diri sendiri. Ini boleh menjadi penyelesaian mudah untuk mengekalkan sikap positif. 

Contohnya, jika anda menyifatkan bisnes anda sesuatu yang menyeronokkan, anda mungkin tidak sabar untuk memulakan kerja setiap hari. Gunakan bahasa yang positif pada bila-bila masa. 

Bahasa yang anda gunakan boleh menjadi sebahagian daripada minda anda, menjadikannya lebih mudah untuk kekal positif.

4. Pilih orang yang positif

Orang di sekeliling juga boleh memberi kesan kepada sikap anda tanpa anda sedari. Jika anda ingin mengekalkan sikap positif di tempat kerja dan di rumah, kelilingi diri anda dengan orang yang positif. 

Luangkan seberapa banyak masa yang anda boleh dengan staf yang gemar bekerja dan mengatasi halangan dengan tenang. Apabila rangkaian profesional dan sosial anda terdiri daripada orang yang positif, sikap dan tingkah laku anda boleh menjadi lebih positif.

5. Jangan mengharapkan hasil

Dalam setiap tindakan, elak mengharapkan hasil apabila anda mengambil tindakan. Sebaliknya anda boleh berusaha ke arah pencapaian tanpa mengharapkan ia berlaku. 

Tetapkan matlamat dan bertindak ke arahnya tanpa mengharapkan hasil boleh membantu anda kekal positif walaupun anda tidak pernah mencapai matlamat tersebut. Jika anda mencapai matlamat tetapi tidak menganggap keputusan itu tidak dapat dielakkan, rasa pencapaian anda boleh menjadi lebih hebat.

6. Cuba buat orang lain rasa gembira

Menetapkan matlamat harian boleh menjadi cara yang baik untuk mencari kejayaan dan membangunkan sikap yang hebat, terutamanya jika salah satu matlamat anda adalah untuk membuat orang lain tersenyum. 

Cuba lakukan sesuatu yang baik untuk orang lain setiap hari. Bersimpati kepada staf yang mengalami krisis atau hubungi ahli keluarga yang sudah lama tidak bercakap dengan anda. Membuat orang lain tersenyum setiap hari boleh menunjukkan kepada anda betapa pentingnya sikap dan tindakan anda kepada orang lain.

Fokus untuk kekal fokus

Dalam dunia bisnes yang kompetitif, menjaga sikap yang positif adalah kunci untuk kejayaan jangka panjang. Sikap positif ini adalah asas untuk membangunkan bisnes yang berterusan. 

Dengan fokus pada 6 cara di atas, bisnes anda akan memiliki dasar yang kukuh untuk mencapai kejayaan. Teruskan bersemangat dan berusaha kerana dengan sikap positif membuka banyak peluang-peluang kejayaan untuk anda dan bisnes.

Artikel terbaru

2 Comments

  • Azly Mohamad Yusof

    Saya ingin mengubah kehidupan saya yang agak tidak tenang disebabkan bisness yg tidak menjadi dan mempunyai hutang yg banyak. Saya ingin mengubah cara fikir dan cara kerja yg lebih positif. Saya ingin berjumpa dengan orang2 yg mempunyai minda yg positif supaya saya dapat belajar dpd mereka.

    • Seha RichWorks

      In Shaa Allah dipermudah segala urusan Tuan. Tuan boleh join sesi Business Coaching bersama Datuk Wira pada 22 May 2024 di Shah Alam Convention Center. Boleh berjumpa dengan circel usahawan yang lain.

Leave a Reply