5 Cara Untuk Rasa Seronok & Kurangkan Stres Di Tempat Kerja

5 Cara Untuk Rasa Seronok & Kurangkan Stres Di Tempat Kerja

Tindakan yang besar boleh memberi tekanan kepada diri anda. Daripada menyelesaikan masalah kritikal sehinggalah membuat keputusan yang tepat, kebimbangan dan keresahan yang timbul akibat daripada serangan perubahan besar itu adalah suatu perkara biasa.

Situasi ini sering terjadi terutamanya kepada pemimpin yang memikul beban keseluruhan organisasi di bahu mereka. Setiap butiran mikro dalam setiap aspek perniagaan boleh dipenuhi dengan tekanan yang nyata.

Anda seorang pemimpin, tetapi anda juga seorang manusia yang ada perasaan. Realitinya ialah anda bukan kalis peluru. Namun, anda mahu tapi apa berita baiknya? Tekanan itu boleh dikawal.

Perjudian terbesar yang boleh dilakukan oleh seorang pemimpin ialah mengabaikannya dan berpura-pura ia tidak wujud.Terimalah realiti dan cuba atasinya.

Sebenarnya banyak cara yang boleh anda lakukan untuk melepaskan tekanan dan menikmati kerja anda. Di sini kami kongsikan 5 cara untuk melaksanakannya!

1. Akui tekanan yang dirasai

Sedari hakikat bahawa jalan keluar  yang terbaik adalah dengan melaluinya. Tiada jalan pintas untuk mengatasi tekanan.

Langkah pertama untuk melepaskannya adalah dengan menerimanya. Ironik, bukan? Tetapi dengan menerima, anda sedang melepaskan diri anda daripada serangannya. Ia tidak lagi menjadi ancaman jika anda menerima sepenuhnya dan menganggapnya sebagai sebuah proses yang perlu dilalui.

Saya tahu apa yang anda fikirkan, ‘cakap senanglah tapi nak buatnya susah’. Ya, ia kedengaran seperti itu tapi sebenarnya ada cara untuk melakukannya.

Mulakan dengan fakta bahawa tekanan adalah abstrak dan anda adalah konkritnya. Fahami dari mana datangnya tekanan dan tanya diri anda soalan ini:

-Dari mana datangnya tekanan?

-Apa yang menyebabkan masalah ini?

-Apakah pelan tindakan yang boleh saya tetapkan untuk menyelesaikan masalah ini?

Bilakah saya boleh dapatkan hasil selepas menggunakan penyelesaian ini?

Anda akan lebih mudah untuk melepaskannya sebaik sahaja anda memikirkannya. Dengan memberi garis masa kepada diri sendiri, ketakutan yang dirasai seolah-olah masalah itu tidak berkesudahan akan hilang.

2. Fokus pada satu perkara pada satu masa

Sebagai kapten kapal, melihat kepada banyak masalah yang timbul dari satu komponen ke komponen seterusnya boleh menjadi sangat menggembirakan. Perkara utama di sini ialah memberi keutamaan iaitu dengan memberi fokus pada satu perkara pada satu masa.

Tentukan mana yang perlu dilakukan terlebih dahulu iaitu menilai masalah, menyusun strategi, melaksanakan, dan seterusnya. Perlu diingat bahawa selagi anda tahu langkah seterusnya anda, selagi itu anda berada dalam keadaan baik dan terkawal.

3.  Atur strategi dan taktikal

Perancangan untuk penyelesaian adalah dengan menyusun strategi. Walau bagaimanapun, strategi tanpa taktik adalah seperti memandu enjin canggih tanpa bahan api. Buat rancangan yang berkesan, cipta matlamat jangka panjang dan pastikan pelaksanaannya.

Adalah penting bahawa anda mampu mengendalikan pelaksanaan strategik untuk dua sebab:

1) Anda dapat melihat secara langsung jika rancangan anda dilaksanakan dengan betul

2) Anda dapat menyaksikan sendiri bagaimana kadar masalah menjadi semakin berkurangan. Penghilang tekanan terbaik ialah dengan melihat hasil positif melalui mata anda sendiri.

4.  Bersenam dan bermeditasi

Jangan lupa untuk menjaga kesihatan mental dan fizikal anda dengan bersenam dan bermeditasi. Tidak perlu mendaftar untuk keahlian gim, senaman ringkas seperti berjalan pantas, berjoging atau menari boleh membantu badan anda mengeluarkan endorphin (atau hormon yang membuatkan anda rasa sihat). Kadang-kadang, anda hanya perlu mengeluarkan peluh untuk membersihkan fikiran anda.

Meditasi pula boleh membantu memberikan semula tenaga, meningkatkan tumpuan dan meningkatkan kesabaran anda. Ia bukan sahaja akan meningkatkan toleransi tekanan anda, tetapi ia juga akan membantu anda membina sikap yang lebih kuat terhadap penyelesaian masalah.

5.  Ingat untuk menikmati setiap minit

Anda perlu mengingatkan diri sendiri mengapa anda melakukan apa yang dilakukan. Sering kali tekanan membuatkan kita lupa mengapa kita suka apa yang kita lakukan.

Mengingat kembali keterujaan  anda  adalah alasan yang cukup baik untuk menenangkan diri dan membuat langkah besar boleh menjadi suatu peringatan pada diri bahawa anda cemerlang dalam apa yang dilakukan. Anda sebenarnya tertekan kerana anda mengambil berat tentang apa yang anda lakukan.

Artikel terbaru

2 Comments

Leave a Reply