Nak guna influencer dalam marketing bisnes? 4 perkara anda perlu tahu

influencer

Media sosial telah menjadi medium penting dalam kehidupan di zaman serba moden kini. Bukan sahaja generasi muda, malah golongan tua juga tidak terkecuali untuk memanfaatkan platform ini untuk kegunaan peribadi mahupun sebagai tempat berniaga.

Jangan terkejut jika ada pengguna media sosial yang secara tiba-tiba menjadi popular dengan hanya berkongsikan konten. Kadang-kadang rasa biasa je, tapi ramai yang suka. Rezeki masing-masing.

Peningkatan populariti media sosial telah membawa kepada bentuk pengiklanan alternatif, seperti pemasaran influencer. 

Apakah pemasaran influencer?

Pemasaran influencer ialah satu bentuk pemasaran yang menggunakan influencer untuk menyebut dan menyokong jenama dan produk bisnes anda. Pengaruh ialah pencipta kandungan yang pakar dalam bidang masing-masing dan telah berjaya membina pengikut dalam talian yang besar. 

Influencer membina jenama mereka di dalam bidang tertentu seperti fesyen, kesihatan, perjalanan atau teknologi terkini, bermakna mereka menarik pengikut yang berkongsi minat yang sama.

Oleh itu, influencer datang dengan sasaran yang boleh digunakan oleh jenama anda untuk mengiklankan produk mereka.

Dalam bentuk pemasaran ini, syarikat mendekati influencer yang menumpukan pada bidang khusus yang berkaitan untuk menyokong jenama mereka di pelbagai saluran. Sebagai contoh, anda membayar influencer fesyen untuk memakai pakaian jenama anda dan menyiarkan foto atau video pada suapan media sosial mereka. 

Oleh kerana pengikut mereka percaya dengan setiap produk pilihan mereka, pengikut mereka mungkin lebih cenderung untuk membeli pakaian tersebut. 

Sebelum memilih influencer untuk syarikat anda, penting untuk mengetahui pelbagai jenis influencer yang ada dalam pasaran. Saiz dan jenis pengikut mereka yang anda ingin sasarkan, jenis perhubungan yang anda ingin lakukan dengan pelanggan sasaran anda, saluran yang anda ingin gunakan dan belanjawan anda adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih influencer yang betul. 

Bagaimana untuk menggunakan strategi pemasaran melalui influencer?

Memilih strategi pemasaran menggunakan influencer yang berkesan memerlukan perancangan dan penyelidikan teliti. 

1. Tetapkan matlamat anda

Langkah pertama untuk mencipta strategi yang berjaya melibatkan influencer adalah dengan menentukan jenis pengaruh yang anda pilih untuk membentuk kempen dan mengukur kejayaan matlamat akhir bisnes anda. 

Kemana anda nak bawa bisnes ini? Sekadar jenama yang popular, jualan yang tinggi atau apa sahaja perlu ditentukan di peringkat awal. Barulah anda boleh menentukan apa tindakan seterusnya yang boleh menyokong untuk merealisasikan matlamat anda.

2. Tentukan siapa sasaran anda

Memahami sasaran anda adalah penting dalam mana-mana strategi pemasaran. Luangkan sedikit masa untuk menentukan siapa sasaran anda sebelum meneruskan dengan pemilihan influencer untuk menjayakan kempen anda. Setiap influencer tak sama pengikutnya, perlu pilih pengikut yang tepat dengan sasaran anda.

3. Tentukan bajet

Belanjawan anda ialah satu lagi faktor penentu dalam menentukan strategi pemasaran influencer anda. Sebagai contoh, menggunakan pengaruh selebriti berkemungkinan besar kosnya jauh lebih tinggi daripada pengaruh media sosial kerana jumlah pengikut dan pengaruh yang berbeza.

Setiap strategi yang ingin dijayakan juga memerlukan belanjawan yang berbeza. 

Inilah sebab mengapa penting untuk menentukan matlamat bisnes anda terlebih dahulu. Jika matlamat anda adalah untuk membina kesetiaan dan hubungan rapat dengan kumpulan orang tertentu, anda mungkin tidak perlu melibatkan pengaruh selebriti.

4. Pilih influencer yang tepat

Setelah anda mengetahui perkara yang ingin anda capai dengan kempen anda, siapa sasaran anda dan berapa belanjawan anda, sekarang anda boleh memilih siapa influencer pilihan anda. Pertimbangan niche influencer, saiz pengikut mereka, berapa banyak yang kos mereka dan saluran yang ingin anda capai.

Terdapat pelbagai cara anda boleh mencari influencer ideal anda. Anda boleh mencari media sosial untuk influencer yang sudah bercakap tentang produk anda atau produk yang serupa. Untuk memudahkan proses ini, anda boleh menggunakan media sosial atau organisasi yang menguruskan influencer.

Perlu diingat, harga kerjasama dengan influencer boleh menjadi lebih tinggi melalui orang tengah. Mana ada benda yang percuma kan. Masuk toilet pun kena bayar inikan pula nak berurusan dengan orang popular.

Dengan memahami dan tahu caranya, anda pasti akan dapat menjadikan penggunaan influencer sebagai strategi pemasaran yang berkesan dan memperkukuhkan kedudukan perniagaan anda di pasaran. 

Kerjasama yang baik dengan influencer bukan hanya membawa manfaat kepada perniagaan anda, tetapi juga mencipta pengalaman positif bagi audiens sasaran.

Artikel terbaru

Leave a Reply