4 Langkah Merangka Kandungan Interaktif Di Media Sosial

4 Langkah Merangka Kandungan Interaktif Di Media Sosial

Media sosial berkembang dengan pesat sepanjang dekad yang lalu.

Sejak permulaannya yang sederhana dalam bentuk AIM, Friendster dan MySpace, media sosial berkembang menjadi platform yang sangat menguntungkan untuk jenama dan pengaruh.

Baru-baru ini, aspek peribadi media sosial perlahan-lahan dibayangi oleh suapan berita yang dipenuhi dengan kandungan berjenama dan boleh dibeli.

COVID-19 mempercepatkan lagi perubahan ini apabila masyarakat telah beralih kepada komunikasi digital untuk mencari hiburan serta membeli-belah hasil daripada langkah berjaga-jaga.

Walaupun perubahan ini muncul dengan cepat, kesan pandemik terhadap tabiat pengguna akan mengubah media sosial untuk masa hadapan.

Arah aliran media sosial yang akan datang pada hari ini adalah kunci kejayaan jenama anda esok dan seterusnya.

Bagaimana untuk terus memanfaatkan media sosial?

1. Fokus pada komuniti

Apabila membina komuniti media sosial untuk jenama anda, cuba taktik yang mencetuskan perbualan antara ahli dan memupuk perasaan komuniti.

Sebagai contoh, kerap meminta maklum balas pengikut anda akan membantu membina hubungan antara ahli dan jenama.

Mewujudkan komuniti yang berjaya boleh memberikan cerapan tentang arah aliran masa hadapan dan keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan perkara yang pengguna inginkan daripada jenama anda.

Untuk mempersiapkan masa depan media sosial dan industri anda, komuniti ialah aset berharga yang akan memastikan jenama sentiasa bergerak ke hadapan.

2. Kandungan Itu Bukan Untuk Anda

Ingat bahawa kandungan anda adalah untuk khalayak, bukan untuk anda.

Selalunya, syarikat dan individu sama-sama mencipta kandungan tanpa memikirkan masalah yang mereka selesaikan untuk khalayak sasaran mereka.

3. Kembangkan Kandungan

Perniagaan kecil juga memerlukan strategi kandungan media sosial sebelum menyiarkan pada platform sosial.

 Anda boleh mengenal pasti kandungan dengan bertanya kepada diri dua soalan utama. Pertama, siapa yang ingin saya bantu dan kedua, bagaimana saya boleh membantu mereka?

Sebaik sahaja membangunkan kandungan utama, anda boleh mengembangkan kandungan seperti kesedaran (awareness), promosi dan jualan.

Dengan mengembangkan kandungan ini, boleh membantu anda menarik pengikut baharu dan mengukuhkan penglibatan pengikut sedia ada.

4. Siarkan Secara Konsisten

Adakah anda perlu menghantar setiap hari atau hanya beberapa kali seminggu?

Jawapan adalah pada hari dan waktu yang anda boleh lakukan secara konsisten.

Mungkin ada yang memberitahu perlu menyiarkan tiga hingga empat kali sehari, tetapi bagi kebanyakan pemilik perniagaan kecil, ia tidak realistik.

Untuk mengetahui jadual penyiaran yang boleh dilaksanakan untuk perniagaan anda, susun strategi dan rancang kandungan lebih awal.

kekal konsisten dengan hari dan masa setiap minggu supaya algoritma boleh mengambilnya dan memahami bila dan bagaimana.

Penyiaran secara konsisten juga akan membantu memupuk penglibatan tetap dengan pelanggan.

Media sosial bukan saja perantaraan untuk berkomunikasi, tetapi juga sebagai landasan paling sesuai mengembangkan bisnes.

Ramai yang sudah cuba tapi tetap tidak berjaya untuk mengenalkan jenama atau produk kepada orang ramai.

Caranya mudah tapi perlu ada usaha berterusan.

Artikel terbaru

2 Comments

Leave a Reply