4 Kemahiran Kepimpinan Memacu Kejayaan

Apabila membayangkan rupa seorang pemimpin yang berkaliber, anda mungkin membayangkan seseorang yang kuat dan yakin, dengan pengalaman bertahun-tahun.

Kepimpinan tidak datang secara semula jadi kepada semua orang, dan bagi kebanyakan orang, ia memerlukan sedikit latihan dan kesedaran berterusan sesuai dengan keperluan serta kehendak semasa.

Kepimpinan boleh kelihatan berbeza kerana menggabungkan strategi pengurusan, kemahiran berkomunikasi dengan orang ramai dan visi.

Ia bukan tentang kekananan atau pangkat kerana gelaran sahaja tidak secara ajaib mengubah seseorang menjadi pemimpin yang komunikatif dan berkesan.

Kepimpinan yang lemah boleh mengemudi syarikat yang mantap ke dalam tanah, dan ia boleh memusnahkan peluang permulaan yang kukuh.

Jadi, apakah kemahiran kepimpinan yang paling berkesan?

1. Tahu bagaimana untuk menyokong

Pemimpin yang baik boleh meningkatkan semangat pekerja dan berusaha untuk menyedari apa yang pasukannya capai secara tetap.

 Anda boleh memberi sokongan melalui galakan setiap hari dan menunjukkan penghargaan atas kerja keras yang dilakukan hari demi hari.

Pemimpin yang baik membantu meminimumkan halangan pasukannya dan membantu orang ramai mengatasi apa sahaja yang menghalang mereka daripada melakukan kerja terbaik mereka.

2. Mempunyai dan menunjukkan empati

Ringkasnya, anda bukan robot! begitu juga ahli pasukan atau pekerja anda. Setiap orang mempunyai masalah atau keluhan sendiri.

Anda perlu memahami apa yang orang katakan kepada anda dan dapat mengutamakan perasaan mereka juga.

Seorang pemimpin dapat melihat situasi dari sudut pandangan pekerjanya dan memahami bagaimana dia mula merasakan apa yang orang lain rasa.

Pekerja anda mendedikasikan sebahagian besar hidup mereka kepada pekerjaan dilakukan dan seterusnya, anda perlu menunjukkan bahawa anda mengambil berat tentang kesejahteraan mereka.

3. Komunikasi berterusan

Seorang pemimpin yang baik boleh menyampaikan strateginya dengan berkesan.

Clay Shirky dalam bukunya berjudul ‘Here Comes Everybody; The Power of Organizing Without Organizations’ menyatakan bahawa “Apabila kita mengubah cara kita berkomunikasi, kita sebenarnya mengubah masyarakat.”

Kepimpinan berkesan banyak bergantung kepada komunikasi efektif antara pemimpin atasan  dengan kakitangan bawahan.

Ia penting bagi mencapai objektif dan matlamat yang ditetapkan oleh organisasi.

Komunikasi efektif dapat mewujudkan pasukan kerja mantap bagi mencapai sasaran ditetapkan itu.

4. Boleh membuat keputusan

Walaupun dengan komunikasi yang berkesan, kesilapan boleh dilakukan. Kesilapan itu mungkin berlaku pada anda, atau mungkin berlaku kepada orang lain, tetapi apabila tiba masa membuat keputusan, pasukan perlu mengetahui sebab anda memilih laluan itu.

Anda seharusnya dapat menyatakan dengan jelas mengapa anda membuat keputusan ini untuk mewujudkan keyakinan dalam tugas atau projek.

Tanpa keyakinan ini, anda berisiko pekerja hilang kepercayaan terhadap keputusan dibuat.

Akhirnya, baik dan buruk semuanya kembali kepada anda sebagai pemimpin. 

Sehubungan itu, mari kita tingkatkan kemahiran sebagai pemimpin. Perniagaan berkembang maju bukan kerana strategi pemasaran yang tepat sahaja. 

Kepimpinan juga amat penting untuk memastikan perniagaan dibina adalah perniagaan yang sustainable. 

Ilmu kepimpinan boleh diperoleh dengan berguru dan membaca.Leave a Reply