4 Cara Untuk Tangani Kritikan Seperti Seorang Profesional!

4 Cara Untuk Tangani Kritikan Seperti Seorang Profesional!

Alangkah indahnya dunia jika kita tidak menerima apa-apa selain komen positif sepanjang masa. Namun begitu, menerima teguran dan kritikan merupakan asam garam dan telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita.

Semasa ditegur apabila membuat kesilapan, bagaimanakah anda bertindak balas apabila anda menerima maklum balas negatif?

Sama ada ia datang daripada rakan, guru, atau seseorang yang anda tidak kenali, kritikan itu pada mulanya mungkin menyakitkan walaupun ia membina.

Terutamanya apabila kita mungkin berfikir bahawa kita telah melakukan kerja yang hebat dan mengharapkan maklum balas positif dan tepukan yang gemuruh.

Walaupun kita tahu kita boleh melakukan sesuatu yang lebih baik, namun meminta seseorang menunjukkan kelemahan kita itu mungkin boleh menjadi suatu proses yang kurang menyenangkan.

Lebih-lebih lagi jika maklum balas itu berlaku di hadapan orang ramai atau mengejutkan kita.

Jadi bagaimana anda mahu memberi reaksi? Adakah anda berpura-pura tidak mendengar atau melawan hujah tersebut untuk mempertahankan diri?

Sebenarnya ada cara lain untuk menangani kritikan! Sudah tentu, ia bukan formula ajaib untuk menghalang anda daripada terluka atau berasa marah, tetapi ia akan membantu anda belajar cara menangani kritikan dan mungkin juga mendapatkan sesuatu yang membina daripadanya.

Apabila seseorang memberi anda maklum balas seterusnya, cuba lakukan perkara ini:

1. Jangan bertindak balas dengan segera

Tindakan menjengkelkan mata yang disulami dengan perasaan marah boleh berlaku dengan cepat. Bila perasaan marah semakin meluap-luap, tanpa disedari, anda tiba-tiba telah bertukar menjadi Hulk!

Walaupun perkara ini biasa berlaku, cuba bertenang dan bertenang. Beri diri anda sedikit masa untuk memproses apa yang anda dengar sebelum bertindak balas.

Lagipun, anda tidak mahu mengatakan sesuatu yang akan membuatkan anda kelihatan seperti tidak mampu untuk menerima kritikan atau lebih teruk lagi, mengatakan sesuatu yang membuatkan anda akan menyesal nanti!

2. Menilai kritikan

Bukan tak move on, tapi kadang-kadang perkara terbaik untuk melihat kembali ke masa lalu dan menilai kritikan. Siapa yang mengatakannya dan mengapa?

Adakah mereka cuba membantu anda namun menyampaikan pandangan mereka dengan cara yang kasar? Atau adakah mereka hanya cuba menjadi kejam semata-mata?

Mengambil langkah ke belakang membolehkan anda menentukan sama ada kritikan itu mempunyai nilai sebenar yang anda tidak pernah lihat sebelum ini atau lebih baik untuk membiarkannya sahaja.

Anda tidak pernah tahu, mungkin perkara yang mereka tunjukkan adalah sesuatu yang anda tidak akan perasan sebaliknya atau mungkin juga ia boleh membantu anda memperbaiki perkara yang anda tidak tahu perlu diperbaiki!

Walau apapun, menilai kembali keadaan membantu anda mengenal pasti cara terbaik untuk menjawab kritikan tanpa memburukkan keadaan!

3. Jangan ambil secara peribadi

Sama ada kritikan itu bertujuan untuk membantu atau tidak, anda tidak boleh terbawa-bawa dengan perasaan.

Kadang-kadang orang hanya mahu menjadi kejam atau mereka sedang marah tentang sesuatu perkara lain dan melemparkannya kepada anda.

Anda perlu ingat bahawa kadang-kadang orang melakukan perkara bukan untuk menyerang anda secara peribadi, tetapi untuk melepaskan kemarahan atau kekecewaan.

Tahan emosi anda dan cuba bersabar terlebih dahulu.  

Dengan memilih untuk bersikap rasional, anda bukan sahaja membantu diri sendiri malah dapat menunjukkan sisi kematangan dalam diri anda kepada orang lain.

4.  Gunakannya untuk kelebihan anda

Jika kritikan itu benar-benar ada kebenarannya, maka perkara terbaik untuk dilakukan ialah memikirkan bagaimana anda boleh mengambil iktibar daripadanya untuk menambah baik.

 Teruskan bertanya kepada individu itu bahagian mana dalam diri atau kerja anda yang perlu diperbaiki dan bagaimana.

Begitulah caranya untuk anda menangani kritikan di tempat kerja seperti seorang yang profesional.

Dengan cara itu anda bukan sahaja menunjukkan anda berminat untuk melakukan yang lebih baik, malah ia menunjukkan anda mengambil kira pandangan orang yang mengkritik anda.

Jika anda merasakan kritikan tersebut tidak membina, anda tidak perlu memberikan sebarang reaksi. Hanya senyum dan pergi. Jangan biarkan ia menjejaskan keyakinan diri anda.

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak cara untuk menangani kritikan dengan cara yang sopan dan profesional!

Artikel terbaru

2 Comments

  • Linda

    Saya bagitau saya bukan dari keluarga yang sanang, dalam hidup saya selama ini jatuh bangun kerja keras setiap hari, untuk keluarga, kena orang tipu bohong sampai duit saya habis macam itu saja, banyak kerja saya sendiri nak tambah economic perdapatan saya, samua hilang MCM itu saja, kalau di Tampa kerja perkara biasa bagi saya kalau kena marah, tapi itu masa kerja saja yang kena marah,

Leave a Reply