3 Tip Pemasaran Untuk Majukan Bisnes Anda

3 Tip Pemasaran Untuk Majukan Bisnes Anda

Pemasaran digital bukanlah strategi yang mempunyai ketetapan tertentu ataupun rigid. Aliran pemasaran baharu, teknologi dan permintaan pengguna serta pasaran yang semakin berkembang mengekalkan pemasaran digital dalam keadaan metamorfosis yang berterusan.

Landskap digital sentiasa berubah dan untuk bermain, anda perlu mendahului pesaing anda.

Bagi membantu menyelaraskan pemasaran jenama anda kepada perubahan pada masa hadapan dan kekal mendahului, di sini kami sediakan arah aliran 2023 yang paling memberi kesan kepada pemasaran digital berdasarkan perkongsian laman Entrepreneur.

1. Pemasaran pengaruh media sosial

Menurut penyelidikan oleh Edelman, hanya satu daripada tiga pengguna mengatakan mereka boleh mempercayai kebanyakan jenama yang mereka beli.

Tambahan pula, 67% pelanggan bersetuju bahawa mereka mungkin membeli produk syarikat kerana reputasinya yang baik, tetapi akan berhenti membeli jika mereka hilang kepercayaan terhadap syarikat itu.

Sebagai tindak balas, banyak jenama bekerjasama dengan pengaruh untuk membantu mereka memupuk kesedaran jenama yang kukuh, pengiktirafan dan kepercayaan.

Pempengaruh (influencer) ialah orang atau entiti yang mempunyai kumpulan peminat (pengikut) yang boleh memujuk (mempengaruhi) ke arah tindakan tertentu.

Mereka mungkin pencipta kandungan, selebriti, model atau pemasar dengan pengikut media sosial yang ramai atau semakin meningkat.

Bekerjasama dengan influencer membina kredibiliti jenama kerana 37% pengguna mempercayai pengaruh media sosial berbanding jenama arus perdana.

Untuk berjaya dalam pemasaran influencer pada tahun 2023, strategi pemasaran influencer perlulah direka.

Dengan strategi yang kukuh, anda akan memilih pengaruh yang tepat untuk meningkatkan kredibiliti dan kesedaran jenama anda dengan pasaran sasaran serta dapat meningkatkan jualan anda dalam jangka panjang.

2. Automasi pemasaran

Setiap kempen pemasaran mempunyai banyak fungsi berulang yang boleh diautomasikan dengan alat yang betul. Ini ialah proses harian seperti tugasan projek, siaran media sosial, permintaan projek baharu, pemesejan, pemasaran e-mel, peringatan tugas dan kemas kini status aliran kerja.

Tugas pemasaran berulang ini boleh memakan masa produktif dan menghalang anda daripada menyelesaikan fungsi lain yang lebih produktif seperti mencipta kandungan pemasaran baharu atau menganalisis cerapan utama daripada data pemasaran anda.

Alat automasi amat penting pada hari ini, memandangkan sebahagian besar pemasaran adalah didorong data.

Secara konvensional, alat automasi telah menyokong pengumpulan data dan pemerhatian tingkah laku. Tetapi pada tahun 2023 dan tahun-tahun berikutnya, data akan memajukan pemasaran berasaskan isyarat yang akan mentafsir isyarat daripada pelanggan dan membantu anda memahami dengan lebih baik perkara yang pelanggan inginkan pada masa kini dan pada masa hadapan.

Alat automasi generasi seterusnya belajar daripada data pelanggan lama dan meramalkan tindakan masa depan mereka.

Oleh itu, anda akan diberi kuasa untuk mengautomasikan mesej yang menangani keperluan pelanggan masa hadapan.

Ini adalah inovasi yang dialu-alukan, mengambil kira berapa banyak usaha yang diperlukan untuk memperoleh cerapan utama daripada analitik ramalan secara manual.

3. Pemasaran video

Pemasaran video telah menjadi salah satu strategi pemasaran teratas selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, kemajuan pengeluaran dan penyampaian video telah meningkatkan kepentingannya secara berterusan serta mengubah cara terbaik untuk pengiklanan video.

Beberapa aliran pemasaran video yang perlu anda lakukan pada tahun 2023 adalah:

-Video yang dioptimumkan carian

-Video siaran langsung

-Video maya dan virtual

-Vlog dan cerita media sosial

-Video tanpa suara

-Pengeluaran telefon pintar

Video yang hebat memberi dividen kerana anda boleh mengeluarkannya melalui berbilang saluran tanpa mengeluarkannya dari awal.

Artikel terbaru

1 Comment

Leave a Reply