3 Strategi Pemasaran Kandungan Coca-Cola

3 strategi pemasaran kandungan Coca-Cola

Mencipta kempen yang kukuh untuk menjamin kecemerlangan kandungan masih menjadi cabaran bagi kebanyakan perniagaan dan agensi pemasaran kandungan.

Pengajaran daripada syarikat yang berjaya adalah sumber untuk membantu anda berjaya dalam pemasaran kandungan.

Coca-Cola jenama yang tidak asing lagi. Apa yang membuatkan jenama ini menonjol daripada yang lain?

Syarikat minuman ringan gergasi ini berhubung dengan khalayaknya dengan cemerlang.

Kejayaannya dalam pemasaran digital digambarkan oleh pengikut media sosial yang besar serta kempen digital yang berkesan.

Kecemerlangan kreatif sentiasa menjadi bahagian penting dalam strategi pemasaran Coca-Cola, memastikan kejayaannya selama beberapa dekad.

Berikut ialah pelajaran praktikal yang boleh anda pelajari daripada strategi pemasaran kandungan Coca-Cola.

1.       Strategi membimbing penghasilan kandungan

‘Kandungan2020’ Coca-Cola ialah rangka kerja yang dicipta untuk membimbing pengeluaran dan pemasaran kandungannya.

Strategi ini merupakan visi global bertujuan memanfaatkan pengedaran teknologi dan kreativiti untuk mencapai kecemerlangan kandungan.

Inisiatif ini membantu Coke mengakui perubahan dalam cara pengguna mengakses dan berkongsi maklumat serta menerima bahawa kaitan dan keberkesanan media kreatif konvensional semakin berkurangan.

Oleh itu, Coke menghasilkan penyelesaian yang berwawasan, berkembang dan berkesan, meletakkan kandungan di tengah-tengah kempen pemasarannya untuk mendorong perbualan, meningkatkan nilai jenama dan memberi inspirasi kepada pembelian.

Melalui strategi ini, syarikat boleh mempelajari kepentingan untuk mengikuti aliran kandungan terkini dan melibatkan pemimpin kreatif dalam mencipta strategi mereka.

2.       Integrasi idea

Konsep intergrasi idea ini melibatkan penciptaan kandungan yang menarik sambil memastikan ia bersambung dengan matlamat perniagaan, strategi dan minat pengguna.

‘Share a Coke (Kongsi Coke)’ satu daripada contoh kempen pemasaran digital yang berjaya.

 terbaik oleh gergasi minuman ringan dan contoh cemerlang idea cair dan berkait.

Kempen itu dilancarkan di Australia, memberi peluang kepada orang ramai untuk mencari tin dan botol dengan nama yang mempunyai makna istimewa kepada mereka. Seterusnya, berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan.

Coca-Cola menggalakkan pengguna berkongsi pengalaman mereka di saluran media sosial seperti Twitter, Instagram dan Facebook, menggunakan hashtag #ShareaCoke.

Menurut Marketing Mag Australia, kempen tersebut menghasilkan peningkatan jualan sebanyak 7%, memperoleh lebih 18 juta tera media, meningkatkan trafik di tapak Facebook dan menyaksikan Coke menjadi jenama yang paling banyak diperkatakan.

Idea di sebalik kempen ini adalah untuk membangunkan hubungan yang lebih peribadi dengan pengguna dan merangsang ‘detik kebahagiaan yang dikongsi.’

3. Kenal pasti pelan penciptaan kandungan sesuai

Ramai pengurus pemasaran tidak mempunyai rancangan yang menggariskan jenis kandungan yang mengambil bahagian majoriti atau minoriti keseluruhan strategi pemasaran mereka.

Ada yang tidak mengetahui kata kunci penting untuk pembaca, kebimbangan dan keinginan utama, atau cara mereka boleh berkomunikasi kepada khalayak.

Peraturan 70/20/10 oleh Coca-Cola mengkategorikan kandungan kepada risiko rendah, sederhana dan tinggi, membantu jenama memperuntukkan masa dan sumber dengan sewajarnya.

Kandungan berisiko rendah merangkumi 70% daripada jumlah kandungan dicipta kerana mempunyai risiko minimum, kurang kontroversi dan tidak mengambil banyak masa untuk dihasilkan.

20% kandungan lain termasuk karya yang lebih inovatif dan mendalam. Memerlukan masa dan usaha tambahan untuk mencipta.

Kandungan berisiko sederhana ini mungkin lebih mahal tetapi mempunyai potensi lebih tinggi untuk membentuk hubungan lebih mendalam dengan segmen khalayak yang jelas. Contohnya, maklumat grafik dan video viral.

Kandungan berisiko tinggi menduduki baki 10% dan melibatkan idea baharu yang mungkin berkesan atau gagal.

Melalui peraturan ini Coca-Cola mempersembahkan model penciptaan kandungan yang ringkas namun praktikal, menunjukkan keperluan untuk komitmen.

Pernah tak selama ini kita menyusun atau mempunyai strategi pemasaran kandungan seperti yang dilakukan Coca-Cola?

Pemasaran kandungan yang hebat akan memberikan impak yang luar biasa kepada khalayak sekaligus mengukuhkan jenama.

Artikel terbaru

Leave a Reply