3 Perkara Kena Elak Untuk Bina Brand Sendiri

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Produk yang baik tak semestinya brand yang berjaya, gah dan terkenal tetapi satu produk yang buruk dah tentu-tentu satu kegagalan. Apa yang penting dalam marketing ialah menawarkan produk yang baik, beri manfaat dan tak memudaratkan orang lain.

Produk atau servis mestilah ada satu ‘sentuhan’ untuk memenuhi keperluan pelanggan. Perkara ni sama seperti anda jadikan masalah pelanggan sebagai satu peluang untuk anda offer sesuatu yang berguna untuk mereka.

Jangan hanya berfikir tentang produk fizikal je, tetapi juga perkhidmatan anda. Mesej yang anda sampaikan tentang produk atau servis tersebar dengan cepat, dan bila persepsi negatif mula wujud, agak susah untuk anda pulihkan.

Of course, nak ada jenama sendiri memang satu idea yang hebat dan memang diimpikan ramai orang. Tapi, nak bina jenama sendiri tak mudah seperti ramai orang fikir.

Nak Ada Brand Sendiri? Ada 3 Perkara Yang Anda Kena Elakkan

Ada 3 perkara yang anda patut elakkan bila nak lancarkan produk atau lebih-lebih lagi, brand anda sendiri.

1. Jangan lancarkan produk yang belum 100% bersedia

Ramai usahawan terlepas pandang perkara ni. Dalam usaha mereka untuk dapatkan feedback sales secara cepat, ramai usahawan tergesa-gesa untuk pasarkan produk. Sepatutnya, produk anda mestilah bersedia dari semua aspek. Bila produk anda lancar dalam keadaan 100% bersedia, mesti ada pengguna sanggup membayar untuk dapatkan produk atau servis anda.

2. ‘Try hard’ untuk jadi berbeza dari orang lain

Jadi berbeza dari orang lain adalah sesuatu yang baik dan unik dalam membezakan produk anda melalui pelbagai bentuk marketing. Tapi, jadi berbeza dalam keadaan yang keterlaluan mampu menjejaskan produk anda. Ya, mungkin ada kesan yang baik tapi anda mesti tahu akan ada kesan buruk yang boleh berlaku.

3. Tak konsisten buat kempen untuk tujuan branding

Banyak produk yang ‘viral’ pada awal kemunculan – marketing sana sini tapi akhirnya beberapa lama lepas tu terus stop sebab tak konsisten dalam menjalankan kempen. Apa yang anda perlu buat ialah sentiasa pantau hasil kempen penjenamaan anda. Lebih-lebih lagi bila perniagaan anda tu merupakan bisnes SME (Small-Medium-Enterprise).

Dah tentu tak mudah untuk bina brand sendiri dan mendapat tempat di hati pengguna. Tapi, kalau anda yang dah ada brand sendiri dan cuba membinanya, anda mesti ada cara dan kaedah yang betul. Kalau tak, sia-sia je usaha anda bina brand sendiri.

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Etika dan Bisnes

Etika dan Bisnes

Apa pandangan anda bila anda lihat orang-orang tak beretika disekeliling anda? Mesti rasa macam nak bagi nasihat je kan? Sebelum anda bagi nasihat pada orang

PUNB - Apa Usahawan Boleh Perolehi?

PUNB – Apa Usahawan Boleh Perolehi?

Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) menyediakan kemudahan bagi usahawan bagi pembiayaan perniagaan dan sokongan perniagaan untuk bantu operasi dan pengurusan perniagaan. Jika anda dalam bidang

Kisah Inspirasi Pengasas WhatsApp

Kisah Inspirasi Pengasas WhatsApp

Boleh dikatakan kebanyakan daripada kita, malah di dunia pasti ada menggunakan aplikasi, WhatsApp bagi berhubung antara satu sama lain. Tahukah anda, jumlah pengguna WhatsApp aktif

Agresif – Fast Action, Fast Result

Agresif – Fast Action, Fast Result

‘Fast action, fast result’.Jika anda nak berjaya dengan cepat, itu yang patut anda buat, betul? Jika anda main-main, nanti-nantilah, dan ingat-ingat lupa je apa yang