3 Ciri Untuk Menarik Pelabur Ke Dalam Syarikat!

3 Ciri Untuk Berpeluang Menarik Pelabur Ke Dalam Syarikat!

Terdapat lebih daripada 70,000 syarikat baharu di Amerika Syarikat (AS), merentasi industri daripada teknologi, bioteknologi, terus kepada pengguna, fintech dan banyak lagi.

Walaupun pasaran AS dan global mempunyai banyak potensi untuk individu yang mempunyai minda usahawan, namun ia sebenarnya memerlukan banyak sumber untuk memulakan perniagaan.

Mereka juga sering memerlukan bantuan kewangan daripada pemberi pinjaman atau pelabur untuk meneruskannya.

Menurut Cosmin Panait, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) GenCap Management, beliau telah mengenal pasti beberapa kualiti yang memungkinkan kejayaan seseorang usahawan selepas lama melibatkan diri dalam bidang ini.

1. Kegigihan

Sesiapa sahaja boleh mempunyai idea yang hebat atau rancangan perniagaan yang kukuh, tetapi ia memerlukan ketekunan untuk membawa idea perniagaan anda ke peringkat seterusnya.

Sama ada mencuba dan gagal dalam pembangunan produk atau menghantar berpuluh-puluh e-mel, individu yang gigih akan merebut pengalaman baik dan buruk sebagai peluang pembelajaran.

Kesediaan untuk belajar daripada kesilapan dan terus bertanya atau mencari pandangan akan mendorong kepada kejayaan perniagaan masa hadapan.

Kegigihan menunjukkan sikap kemahuan kepada pelabur bahawa anda bersedia untuk melakukan apa yang diperlukan untuk melepasi garisan penamat.

Bukan itu sahaja, ia juga bertujuan untuk mendokumenkan dan menunjukkan keupayaan anda untuk belajar dan menambah baik apabila diperlukan dan dapat menunjukkan kepada pelabur tahap kegigihan yang perlu mereka lihat sebelum bergerak ke hadapan.

 2. Ketegasan

Anda mungkin keseorangan apabila memulakan perjalanan sebagai seorang usahawan dan mahu atau tidak, anda perlu selesa dengan membuat keputusan.

Pilihan anda akan menentukan hala tuju perniagaan dan anda perlu berpegang teguh pada keputusan yang telah dilakukan.

Anda tidak akan sentiasa betul atau membuat pilihan yang tepat, tetapi anda mesti bersedia untuk komited pada jalan yang telah dipilih.

Keputusan anda untuk membetulkan masalah itu kemudian akan berkembang dan memberi anda peluang seterusnya untuk meneruskan tindakan lain dengan yakin.

Ketegasan menunjukkan kepada pelabur bahawa anda bersedia untuk mengambil alih, menukar arah apabila perlu dan membuat pilihan sukar yang diperlukan untuk menempuh kesukaran serta memastikan perkara itu bergerak dengan cekap.

Apabila pelabur menunjukkan minat, adalah penting untuk menunjukkan keupayaan bagi membuat pilihan yang sukar dan berdiri di belakang keputusan tersebut, walaupun pilihan itu akan memberi kesan kepada hala tuju pasukan dan perniagaan anda.

3. Kerjasama pasukan

Pemimpin yang baik bukan hanya boleh memotivasikan orang di sekeliling mereka, malah mereka juga pandai menaikkan dan memperkasakan pasukan mereka.

Walaupun langkah awal keusahawanan sering dilakukan secara solo, kepelbagaian kekuatan dan kelemahan daripada kumpulan yang lebih besar akan mendorong pertumbuhan syarikat.

Menunjukkan keupayaan untuk meletakkan pasukan yang berkualiti bersama-sama bakat yang saling melengkapi mempamerkan keupayaan anda sebagai pemimpin.

Ia juga membolehkan bakal pelabur mengetahui bahawa anda memahami kepentingan kerja berpasukan dan perkara yang diperlukan untuk mengubah visi menjadi realiti.

Luangkan sedikit masa bukan hanya untuk menggariskan proses pengambilan sahaja tetapi juga keupayaan anda untuk mengenal pasti dan mendapatkan kemahiran terbaik untuk organisasi anda.

Menunjukkan kepada pelabur cara anda membina dan mengekalkan pasukan yang berjaya dan cara membawa orang ramai bersama-sama dalam mengejar objektif syarikat yang sama adalah kunci untuk menarik minat dan komitmen mereka untuk melabur dalam perniagaan anda.

Artikel terbaru

Leave a Reply