3 Cara Wanita Mengimbangi Antara Kepimpinan, Keluarga Dan Diri Sendiri

3 Cara Wanita Mengimbangi Antara Kepimpinan, Keluarga Dan Diri Sendiri

Wanita insan istimewa! Tidak pernah mudah untuk menguruskan kerjaya yang mencabar sambil mengutamakan diri sendiri dan keluarga.

Bagi kebanyakan wanita, cabaran ini ditambah lagi dengan tarikan berterusan untuk memenuhi keperluan semua orang.

Kaum hawa mungkin cuba menjadi ibu, isteri, bos dan pengurus tanpa mengabaikan mana-mana peranan ini.

Wanita yang berjaya menguruskan masa dengan tujuan meningkatkan kualiti hidup, dengan cara yang tidak sedikit dengan menggunakan sepenuhnya sumber yang ada kepada mereka.

Pemimpin wanita ini berkongsi pandangan, serta kualiti lain, dan hasilnya dapat menguruskan tanggungjawab dengan kurang tekanan dan lebih kepuasan.

1. Menetapkan sempadan

Pemimpin yang hebat mampu menangani pelbagai tanggungjawab, mengkonseptualisasikan matlamat untuk jabatan yang berbeza dan memimpin pelbagai personaliti.

Dengan menetapkan sempadan pada masa dan ruang, mereka memanfaatkan tenaga untuk digunakan pada satu perkara pada satu masa.

Jadi, mesyuarat tentang kempen pemasaran terbaharu mestilah mengenai perkara itu sahaja.

 Ini juga bermakna malam temu janji hanyalah malam temu janji, dan perkara yang sama berlaku untuk menghadiri permainan bola sepak anak anda. Apabila seseorang meminta anda melepasi sempadan, katakanlah, “Tidak.”

Jika pelanggan meminta anda menjalankan projek pada hujung minggu, anda menolak dan apabila e-mel masuk pada tengah malam, tanda dan menyimpannya untuk pagi.

Sempadan bukanlah keinginan yang lemah, tetapi kaedah kritikal untuk mengambil pemilikan hidup anda.

Mereka juga penting untuk mengekalkan hubungan baik, terutamanya dengan pasangan, anak, rakan dan rakan sekerja anda.

2. Mengutamakan tugas

Keseimbangan kehidupan yang memuaskan adalah tentang memberi keutamaan, yang bermaksud bahawa secara sedar memilih perkara yang perlu dilakukan.

Terdapat had yang sangat nyata tentang berapa banyak kerja yang boleh dilakukan seseorang. Bila boleh dilakukan dan berapa lama.

Akan sentiasa ada perkara lebih mendesak daripada yang lain, dan terpulang kepada anda untuk menilai perkara perlu dilakukan, perkara bagus untuk diselesaikan dan apa yang boleh menunggu sehingga esok.

Apabila menyusun tugas dengan cara ini, anda akan mula berasa kurang sibuk dan menghabiskan masa melakukan perkara yang benar-benar penting.

3. Menjaga diri terlebih dahulu

Tekanan seolah-olah berterusan untuk menjaga majikan, pekerja, keluarga dan rakan-rakan, yang semuanya menarik tenaga, dan boleh berakhir dengan keletihan.

Wanita secara intuitif memahami bahawa tanpa kesejahteraan, tiada tindakan lain boleh dilakukan.

Dengan meluangkan masa peribadi, sama ada berjalan-jalan, bermeditasi, lawatan mingguan ke spa atau menyertai kumpulan sokongan bersama wanita lain di tempat kerja sebenarnya membolehkan mereka menjadi lebih bersedia kepada orang lain.

Tetapi mereka yang memegang jawatan kepimpinan juga berhadapan dengan cabaran dalam bidang ini.

Mereka mungkin bimbang bahawa mengambil percutian bermakna melepaskan untuk kenaikan pangkat, atau orang lain mendapat kredit . Walau apa pun kebimbangan seperti itu, adalah penting untuk mengenepikannya.

Meluangkan masa untuk menjaga diri anda akan menjadikan anda lebih bersedia untuk melakukan tugas anda, serta lebih bersedia untuk keluarga, dan menjadikan anda rakan yang lebih baik.

Artikel terbaru

2 Comments

  • Bawani Ravindran

    I need to success but I don’t the way

    • Team RichWorks

      Thank you for your comment. There are several ways to success if we have the right knowledge and mentor including this article/post. Please do not hesitate to contact us at 0192442244 for any inquiries. Have a Nice Day!

Leave a Reply