3 Cara Untuk Mantapkan Skill Pengucapan Awam Anda

3 Cara Untuk Mantapkan Skill Pengucapan Awam Anda

Pengucapan awam adalah seni yang melibatkan lebih daripada sekadar penyampaian vokal. Ia melibatkan elemen penting untuk dikuasai iaitu bahasa badan yang merujuk kepada isyarat bukan lisan yang disampaikan kepada penonton melalui ekspresi muka, gerak geri dan postur.

Peranan bahasa badan dalam pengucapan awam adalah penting kerana ia sangat mempengaruhi cara penonton melihat penceramah dan mesej mereka.

Bahasa badan yang positif dapat memikat hati penonton, membina kepercayaan dan kredibiliti dan akhirnya meningkatkan keberkesanan ucapan. Bahasa badan yang negatif boleh menjejaskan mesej.

Oleh itu, di sini kami ingin membantu dengan cara yang terbaik agar anda boleh menyampaikan persembahan yang hebat lagi menarik dan dapat meninggalkan kesan yang berkekalan.

1. Practice makes perfect

Terdapat banyak cara berkesan untuk berhubung kepada khalayak melalui bahasa badan. Contohnya bertentangan mata, mengekalkan postur terbuka atau kekal sedekat mungkin dengan penonton anda.

Walaupun melaksanakan isyarat bahasa badan ini boleh menjadi berkesan, pasti ada tangkapan.

Menurut Nick Morgan dari Psychology Today, satu kajian mendedahkan bahawa pelajar yang membongkok semasa menyelesaikan masalah matematik berprestasi lebih baik daripada mereka yang duduk tegak. Penyelidik menyimpulkan bahawa pelajar yang lebih santai mempunyai lebih banyak kitaran otak daripada mereka yang duduk tegak.

“Apa yang dicadangkan oleh penyelidikan ini ialah memfokuskan pada bahasa badan dengan minda sedar anda-aktiviti yang biasanya diserahkan kepada minda bawah sedar-mungkin mengambil beberapa kitaran otak daripada memikirkan kandungan ucapan anda, atau apa-apa lagi, dalam perkara itu, ” tulis Morgan.

“Minda sedar anda boleh mengendalikan sesuatu seperti 40 bps maklumat. Itu tidak terlalu banyak, dan biasanya, kebanyakan kerja penting untuk memastikan anda terus berjalan, berjalan, bercakap dan mengunyah gula-gula getah jatuh ke dalam minda bawah sedar anda, yang boleh mengendalikan sesuatu seperti 11 juta bps.

“Jika minda bawah sedar itu beroperasi dengan cara yang menyebabkan anda secara semula jadi mengamalkan pose tertentu sebelum anda bercakap dan kemudian terus terbuka dan dekat dengan penonton, maka anda tidak perlu memikirkannya (secara sedar), dan pengucapan awam akan menjadi lebih mudah,” jelasnya.

Latihan akan membantu anda menjadi lebih selesa dan yakin dalam pergerakan di atas pentas. Ia juga membolehkan anda lebih fokus pada kandungan dan penyampaian sewaktu berucap.

2. Ekspresi muka

Semasa anda berlatih melaksanakan isyarat bahasa badan tertentu ke dalam pengucapan anda, jangan lupa untuk berikan perhatian kepada ekspresi muka anda sekali.

Wajah anda adalah alat utama untuk menyampaikan emosi dan menyampaikan keikhlasan mesej. Ekspresi muka boleh membantu penonton memahami nada ucapan anda dan merasai mesej yang disampaikan dengan emosi yang berbeza.

Adalah penting untuk mengetahui ekspresi muka anda sepanjang waktu anda berucap. Jika anda mempunyai ekspresi yang membosankan atau kelihatan tidak meyakinkan, khalayak mungkin menganggap ucapan anda membosankan atau tidak menarik.

 Namun begitu, anda juga tidak boleh terlalu ‘over’ atau terlalu ekspesif kerana ia mungkin akan dianggap sebagai tidak ikhlas atau terpaksa.

Satu cara untuk mempraktikkan ekspresi muka anda adalah dengan merakam diri anda semasa sesi latihan. Ini akan memberi idea yang lebih baik tentang penyesuaian ekspresi wajah dengan jalan cerita pengucapan anda.

Semasa berucap, cuba buat eye contact dengan penonton yang berbeza dan ubah ekspresi anda berdasarkan nada ucapan anda. Jika anda menyampaikan mesej yang serius, gunakan ekspresi yang serius dan jika ia sesuatu yang lucu, cuba senyum atau gunakan ekspresi yang menyenangkan.

3. Power pose

Power pose merujuk kepada posisi berdiri atau duduk tertentu yang dipercayai dapat meningkatkan keyakinan, ketegasan dan penguasaan.

Idea power pose ini  mendapat perhatian meluas selepas TED Talk oleh ahli psikologi sosial, Amy Cuddy pada tahun 2012. Cuddy mendakwa bahawa melakukan power pose sebelum sesuatu situasi yang menimbulkan tekanan seperti temu duga kerja atau pembentangan boleh meningkatkan tahap testosteron, mengurangkan tahap kortisol dan meningkatkan prestasi.

Bagaimanapun, dakwaan Cuddy kemudiannya dicabar oleh penyelidik lain yang mempertikaikan keputusannya. Pertikaian ini membawa kepada perdebatan hangat tentang keberkesanan power pose.

Walaupun bukti saintifik mengenai power pose masih tidak jelas, namun ramai individu mendapati ia membantu dalam meningkatkan keyakinan dan mengurangkan kebimbangan sebelum melakukan pembentangan.

Artikel terbaru

Leave a Reply