3 Cara Perniagaan Mendapat Manfaat Daripada Menulis Buku

3 Cara Perniagaan Mendapat Manfaat Daripada Menulis Buku

Menulis buku? Tak minat? Tak ada idea?

Menulis buku mungkin bukan perkara pertama yang terlintas di fikiran apabila cuba mencari cara untuk mengembangkan perniagaan, tetapi dalam pasaran hari ini, ia adalah pilihan yang berbaloi untuk diterokai.

Penerbitan sendiri adalah lebih mudah berbanding sebelum ini, terutamanya dalam bidang digital.

1. Menulis buku mewujudkan kredibiliti

Kredibiliti penting, terutamanya apabila anda bekerja di alam Bisnes 2 Bisnes (B2B).

Menurut data tinjauan daripada BrightLocal mendapati bahawa 86 peratus daripada semua pelanggan menyemak ulasan untuk perniagaan dalam talian sebelum mereka membuat pembelian.

Pelanggan ingin melihat bukti bahawa anda sebenarnya pakar dalam niche anda, dan menulis buku adalah cara yang pasti untuk membuktikan diri anda sebagai pemimpin pemikiran yang tulen.

Menunjukkan bahawa anda diterbitkan di Amazon atau tapak lain yang bereputasi memberi bakal pelanggan keyakinan yang lebih besar bahawa anda tahu perkara yang diperkatakan, walaupun mereka tidak membaca buku itu sendiri.

2. Peluang Perhubungan Awam

Menerbitkan buku boleh berfungsi sebagai peluang perhubungan awam yang berharga untuk perniagaan anda.

Media massa sentiasa mencari kandungan baharu yang menarik, pelancaran buku satu daripadanya.

Paparkan penerbitan buku anda sebagai cerita kepada media massa untuk mendapatkan temu bual, ulasan dan liputan, bukannya cuba menonjolkan diri anda atau perniagaan anda.

Liputan buku anda secara semula jadi membawa kepada sebutan tentang anda selaku pengarang. dan perniagaan anda.

Menggunakan buku sebagai platform untuk membuktikan diri sebagai pakar juga boleh menyebabkan anda menjadi sumber temu duga untuk cerita masa depan dan membantu mencapai lebih banyak liputan akhbar.

3. Mewujudkan pelbagai aliran hasil

Menerbitkan buku boleh berfungsi sebagai sumber hasil tambahan dengan mudah, tetapi anda juga boleh menggunakannya sebagai cara memperkenalkan aliran hasil lain untuk perniagaan.

Kandungan yang sama digunakan untuk menulis buku boleh diubah menjadi satu siri webinar dalam talian atau bentuk kandungan lain yang menguntungkan.

Buku juga boleh menyediakan platform yang sempurna untuk mendapatkan peluang bercakap tetamu atau menambah perkhidmatan perundingan pada perniagaan sedia ada.

 Apabila anda telah membuktikan kredibiliti dengan buku anda, aliran hasil tambahan ini lebih berkemungkinan berjaya.

Mempelbagaikan sumber pendapatan akan menawarkan lebih banyak peluang untuk pengembangan, di samping memastikan keselamatan kewangan yang lebih baik untuk perniagaan anda apabila pasaran berubah.

Jadi, apa lagi. Jom kita mula menaip bahan untuk menghasilkan buku. 

Artikel terbaru

Leave a Reply