2 Fakta Menarik Kempen Pemasaran Gerila

2 Fakta Menarik Kempen Pemasaran Gerila

Pemasaran gerila dibuat untuk pemilik perniagaan kecil. Ia memerlukan kreativiti, fleksibiliti dan kesanggupan untuk mengambil sedikit risiko.

Satu perkara yang tidak diperlukan ialah bajet yang besar.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Renegrade Marketing, Drew Neisser, program gerila biasanya bermula apabila peniaga tidak mempunyai peruntukan yang besar tetapi benar-benar ingin mendapatkan perhatian media.

Pemasaran gerila sukar ditakrifkan dengan tepat. Pemasaran gerila ialah sebarang promosi yang tidak konvensional, tidak dijangka dan biasanya menimbulkan reaksi unik dan tidak dapat dilupakan daripada interaksi dengan penonton.

1.       Peperangan Gerila

Pemasaran gerila diilhamkan oleh peperangan gerila, di mana satu pihak dalam konflik bersenjata menggunakan taktik yang luar biasa untuk mendapatkan keunggulan strategik terhadap saingannya.

Pemasaran gerila bergantung kepada teknik yang tidak dijangka untuk menarik perhatian pelanggan yang berpotensi.

Objektif utama jenis pemasaran ini adalah untuk mendapatkan pendedahan maksimum dan hasil dengan jumlah paling sedikit sumber atau tindakan dilakukan.

Sebagai contoh, UNICEF mempromosikan kempen kesedaran tentang isu kualiti air di sesetengah negara membangun dengan menubuhkan mesin layan diri yang menjual air kotor di New York City.

Menyediakan pejalan kaki yang dahaga dengan botol dipenuhi air kelihatan kotor dan dilabelkan dengan penyakit bawaan air seperti kolera, malaria dan kepialu. UNICEF mendapat mesej kepada orang yang mungkin mengambil air bersih untuk diberikan. Aksi mudah ini mendapat perhatian orang dan media.

2.       Penglibatan Sosial

Penglibatan sosial adalah kunci untuk sebarang kempen pemasaran gerila yang berjaya, baik melalui interaksi fizikal dan juga pandangan, suka, dan perkongsian dalam talian melalui platform media sosial.

Rangkaian sosial dan medium seperti Facebook, Twitter, YouTube antara lain semakin menjadi pelayan sebagai platform pengiklanan, terutama untuk perniagaan e-dagang.

Ini terbukti dengan banyak iklan yang kini muncul di umpan berita Facebook dan sebelum setiap video YouTube.

Sayangnya, sebilangan kecil daripada kita benar-benar memperhatikan jenis pemasaran media sosial ini, kecuali sesuatu yang sangat menarik perhatian kita.

Sering kali kita boleh tertarik dengan iklan untuk jenama atau produk hanya kerana salah satu rakan kita di rangkaian sosial telah ‘menyukai’ laman web atau jenama yang seterusnya muncul di news feed media sosial.

Oleh itu, kita lebih cenderung mempercayainya dan berinteraksi dengan jenama daripada hasil penambahan visual steril dan impersonal yang muncul di feed berita.

Bagi yang baru berjinak-jinak dalam dunia perniagaan dan masih tercari-cari cara untuk melakukan pemasaran, anda boleh cuba teknik ini. Semoga berjaya. 

Artikel terbaru

Leave a Reply