10 Nasihat Daripada Usahawan Yang Sudah 10 Tahun Berbisnes

10 Nasihat Daripada Usahawan Yang Sudah 10 Tahun Berbisnes

Adakah anda di kalangan usahawan yang sering kali rasa mengalah dalam menjalankan bisnes? Ataupun mungkin rasa ragu-ragu menghantui diri? Jangan bimbang, anda sememangnya tidak keseorangan kerana dilema sebegini pastinya dihadapi kebanyakan usahawan setiap hari.

Jika anda perlukan bantuan, di sini kami sertakan nasihat daripada usahawan yang sudah 10 tahun berbisnes menerusi laman web Entrepreneur buat panduan anda semua yang sedang berjuang dalam dunia keusahawanan.

1. Pandai dalam setiap aspek perniagaan

Mungkin anda memulakan perniagaan kek lapis anda kerana anda suka membuatnya. Sebagai pemilik baharu perniagaan kek lapis, anda sebenarnya telah memegang anda untuk berpuluh-puluh pekerjaan baharu, yang kebanyakannya tidak berkaitan secara langsung dengan membuat kek lapis.

Anda perlu mengurus orang, membuat jualan, mengurus akaun serta kewangan, membuat operasi dan sejuta lagi perkara kecil yang lain.

Anda perlu mempunyai pemahaman tentang cara setiap bahagian perniagaan beroperasi supaya anda boleh melatih orang lain, mengupah individu yang terbaik dan membantu pasukan anda mengenal pasti masalah.

2. Dapatkan rangkaian sokongan

Menjadi seorang usahawan adalah sesuatu yang sukar. Bagaimanakah anda akan menghadapi pelbagai cabaran dan kesukaran tanpa rangkaian sokongan anda?

Keluarga, rakan, mentor dan rakan kongsi anda adalah penting untuk mengekalkan kestabilan mental. Kelilingi diri anda dengan orang yang boleh dipercayai supaya boleh luahkan apa-apa yang terpendam di hati. Bimbingan dan sokongan adalah segala-galanya.

3. Upah orang yang lebih bijak daripada anda

Perniagaan adalah seperti acara sukan berpasukan dan bukannya acara individu.

Anda tidak melakukan segala-galanya dalam bisnes. Tugas anda adalah untuk mencari orang yang terbaik yang boleh melakukan setiap aspek pekerjaan dengan lebih baik daripada yang anda boleh.

Anda tetapkan segalanya tetapi pasukan anda juga sepatutnya merasakan mereka mempunyai kepentingan dan suara dalam produk kerja, budaya dan output di syarikat.

Jika anda tidak mempercayai pasukan anda untuk membuat keputusan yang bijak, maka anda telah mengumpulkan krew yang salah.

4. Ketuk setiap pintu

Jualan adalah nadi kepada setiap perniagaan. Tanpa hasil yang berterusan, perniagaan anda tidak akan wujud lagi. Sebagai pemilik perniagaan, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan perniagaan anda menjana pendapatan.

Jualan tidak akan berlaku begitu sahaja, terutamanya buat perniagaan baru. Dalam beberapa tahun pertama mengendalikan perniagaan, anda harus merebut setiap peluang tanpa henti. Ketuk setiap pintu dengan menulis dan menghantar surat fizikal.

Kenal pasti prospek anda, hantar nota peribadi dan hadiri setiap acara yang berkaitan sebanyak yang mungkin.

Anda akhirnya akan mengumpulkan pasukan jualan yang berdedikasi, usaha pemasaran masuk yang berdedikasi dan taktik pengiklanan yang lain. Walaupun begitu, pemilik perniagaan adalah bahagian penting dalam corong jualan. Bakal pelanggan, pelanggan atau rakan kongsi akan ingin mengetahui pasukan kepimpinan anda.

5. Teguh kepada visi syarikat

Sebagai pemilik perniagaan, anda perlu membentangkan visi yang menentukan hala tuju perniagaan anda. Anda tentukan sendiri kejayaan syarikat. Pasukan anda tidak boleh mencapai matlamat yang mereka tidak ketahui. Mulakan dengan buat perancangan lima tahun akan datang untuk menjadikan matlamat itu menjadi kenyataan.

Selain itu, anda juga perlu beradaptasi terhadap permintaan pasaran. Anda tidak boleh sentiasa mengawal keadaan pasaran, persaingan atau faktor luaran. Kadangkala hipotesis awal anda tidak berjaya dan anda perlu mempunyai keupayaan untuk berubah.

6. Sentiasa belajar & belajar

Jangan sesekali berhenti belajar! Walaupun asas perniagaan anda mungkin kekal sama, namun teknologi, alatan, khalayak anda, jangkaan pasaran dan persaingan sentiasa berubah.

Anda tidak boleh ketinggalan. Lebih penting lagi, anda perlu memupuk budaya cintakan ilmu dalam pasukan bagi menggalakkan perkembangan yang memberangsangkan.

7. Tampil berbeza

Dalam dunia yang penuh persaingan, anda perlu tampil berbeza daripada orang lain. Berikan pengalaman unik lagi bermakna buat pelanggan anda daripada penghantaran emel hinggalah kepada pertemuan bersama mereka.

8. Jadilah pemimpin, bukan pengikut

Anda tidak boleh duduk diam saja untuk menjalankan perniagaan yang berjaya. Anda perlu menjadi pemimpin yang memotivasikan pekerja, pelanggan dan rakan kongsi anda. Anda perlu memimpin tanpa membebankan orang lain.

Biarkan orang lain didengari dan galakkan mereka menyuarakan pendapat. Tetapi, keputusan muktamad terletak di tangan anda. Anda akan membuat beribu-ribu keputusan setiap hari. Bertindaklah dengan tegas dan bijak. Bersedia untuk mengambil risiko atas sebarang keputusan yang dibuat.

9. Menjadi sumber

Kebanyakan orang suka mempunyai ‘seseorang’ yang dapat menyelesaikan masalah. Perlukan pengilang? Saya ada kawan. Perlukan peguam? Saya ada seseorang yang boleh membantu. Orang akan suka mengesyorkan individu yang sering berkongsi, membantu dan memberikan nilai tambah.

Oleh itu, jadilah diri anda dalam versi yang lebih baik setiap hari.

10. Tambah kenalan

Dunia keusahawanan boleh menjadi dunia yang sangat sunyi. Berhubung dengan seramai mungkin usahawan, eksekutif dan pemimpin. Anda bukan sahaja dapat berkongsi pengalaman, pandangan dan nasihat, malah hubungan yang bermakna ini boleh membawa kepada peluang perniagaan besar yang membuahkan hasil. Pastikan anda memberi tumpuan kepada perhubungan dan bukannya transaksi.

Artikel terbaru

Leave a Reply