10 Idea Soalan Untuk Bina ‘Networking’ Bisnes

10 Idea Soalan Untuk Bina ‘Networking’ Bisnes

Kali pertama berjumpa, pasti akan ada rasa takut nak memulakan perbualan. Lebih-lebih lagi buat usahawan yang masih baru. Apatah lagi bila berada di dalam kumpulan usahawan yang besar dan telah berjaya. Ibarat ikan bilis nak bergaul dalam kalangan ikan jerung, bukankah rasa takut?

Salah satu kemahiran penting untuk memulakan perbualan agar dapat bina networking dalam bisnes adalah dengan mengatakan perkara yang betul kepada orang yang tidak dikenali atau orang yang tidak begitu biasa dengan anda. 

Tak semua nak bercakap dengan kita, jadi cari jalan untuk menarik perhatian mereka. Jika anda tahu perkara yang betul untuk dikatakan akan membuatkan orang ramai mahu bercakap dengan anda.

10 soalan memulakan perbualan

1. Bagaimanakah anda mulakan profession ini?

Jika anda tak tahu apa yang ingin dikatakan, soalan ini boleh mencipta perbualan. Ia berkesan kerana anda meminta maklumat lanjut, yang boleh membuatkan anda kelihatan tertarik dengan topik tersebut. 

Kebanyakan orang suka cerita tentang diri mereka dan dengan senang hati akan berkongsi bagaimana mereka meneruskan kerjay. Bonus untuk anda jika mereka beritahu apa yang mereka buat untuk mencapai kedudukan sekarang. 

Beri perhatian kepada jawapan mereka, tanya soalan susulan supaya perbualan tak mati di tengah jalan. Dari sini anda boleh belajar tentang cara mengembangan bisnes anda.

2. Apakah cabaran terbesar anda?

Jika anda hadiri program yang turut dihadiri oleh usahawan yang anda nantikan untuk bertanya beberapa soalan, antara soalan yang baik untuk mencetuskan perbualan adalah dengan bertanya cabaran terbesar mereka. 

Walaupun mereka adalah pesaing anda, anda mungkin terkejut dengan kejujuran dalam respons mereka. Bisnes dan kerjaya mempunyai cabaran, tetapi usahawan berjaya adalah sumber inspirasi kepada ramai usahawan yang belum capai tahap yang sama. 

Soalan ini mungkin menyentuh keghairahan orang itu dan mereka mungkin tidak menjelaskan secara terperinci tentang halangan yang mereka hadapi dan strategi yang mereka gunakan untuk menghadapi situasi tersebut.

3. Beritahu saya tentang…

Soalan ini boleh membawa kepada pelbagai topik. Anda boleh bertanya tentang peranan mereka dalam organisasi, cara mereka memutuskan isu tertentu, atau topik umum antara lain. Soalan itu penting kerana ia meminta orang itu menerangkan sesuatu, yang menunjukkan bahawa mereka tahu lebih banyak daripada anda tentang topik itu. 

Jika anda bertanya dengan rasa ingin tahu dan ikhlas, bersedia untuk perbualan yang panjang terutamanya jika soalan itu berkaitan bidang kepakaran orang itu. 

4. Mengapa anda berkata demikian?

Menanyakan soalan ini menunjukkan anda seorang pendengar yang baik. Jika anda mempunyai pendapat yang bertentangan, anda boleh mendalami perbualan dengan menanyakan sebab komen mereka. 

Mungkin, mereka mempunyai sudut pandangan yang berbeza, atau latar belakang mereka mungkin memerlukan mereka untuk mengetahui lebih lanjut tentang topik ini. Apabila anda meminta butiran lanjut dengan cara ini, anda mencipta lebih banyak topik dan menunjukkan kepada orang yang anda mempunyai minat terhadap apa yang mereka katakan.

5. Apakah yang anda paling suka tentang ‘X’?

Anda boleh bertanya tentang kerjaya, team, kepakaran dan sebagainya. Untuk menjadikan ini lebih menarik, tanya apabila orang itu tidak bersetuju dengan sesuatu yang anda suka dan ambil dari situ. 

Walaupun adalah bijak untuk mengelak daripada memasuki pertengkaran yang hangat, anda masih boleh mengadakan perbualan yang memuaskan melibatkan perselisihan faham dengan orang lain berdasarkan pilihan.

6. Apakah aktiviti yang anda suka lakukan?

Dengan soalan ini, anda memberi peluang kepada orang ramai untuk bercakap tentang kemahiran teras mereka. Bergantung pada konteks dan persekitaran, respons mungkin mengenai tempat kerja, rumah, aktiviti sukan dan banyak lagi. 

Dengan bertanya soalan susulan untuk mendapatkan butiran lanjut tentang topik, anda menunjukkan minat dalam perbualan dan menggambarkan diri anda sebagai pendengar yang aktif. Anda berdua berkemungkinan mempunyai perbualan yang menarik dengan mengenal pasti pelbagai aktiviti dan minat.

7. Apakah tempat kegemaran anda?

Kita semua mempunyai tempat yang kita suka. Ia mungkin kampung halaman, tempat percutian atau beberapa tempat yang menyimpan kenangan indah. Jika diberi peluang, orang mungkin akan memberitahu anda di mana mereka berada, apa yang mereka lihat atau apa yang mereka alami. Jika anda berdua sudah biasa dengan tempat yang sama, itu juga boleh menjadi bahan perbincangan.

8. Siapa yang paling anda kagumi dalam industri anda?

Untuk menjadi yang terbaik dalam industri, anda perlu belajar daripada pencapaian tertinggi dalam industri tersebut. Itulah sebabnya ramai orang mempunyai seseorang yang mereka kagumi secara profesional. 

Orang itu boleh menjadi contoh, mentor, majikan atau rakan sekerja mereka. Jangan terkejut jika anda berdua berkongsi model peranan, terutamanya jika anda tergolong dalam industri yang sama.

9. Bagaimana anda menangani…?

Anda mungkin meminta butiran tentang cara orang itu mengendalikan jadual mereka, pelanggan, staf, keluarga dan keadaan pasaran yang tidak menguntungkan. Tidak kira industri atau pasaran, orang ramai menghadapi cabaran dan menggunakan strategi yang berbeza apabila perlu. 

Soalan ini boleh membawa kepada pelbagai subjek dan juga memberikan idea bernas yang sesuai dengan kerjaya atau kehidupan peribadi anda.

Soalan 10: Apakah hobi kegemaran anda?

Anda tidak perlu bersikap formal dan profesional pada setiap masa. Tak salah tanya soalan yang tidak berkaitan dengan kerja atau kerjaya orang lain, seperti hobi dan perkara yang mereka suka lakukan di luar pejabat. 

Jika anda berkongsi pengalaman yang sama atau aktiviti tertentu, anda boleh mengadakan perbualan yang menarik tentang spesifik topik dan sebab anda juga menyukainya.

Kekalkan perbualan untuk bina ‘networking’

Tak kira betapa sosial atau introvert, ada masanya anda tidak tahu apa yang perlu dikatakan untuk meneruskan perbualan.

Anda mungkin telah memulakan topik dan salah seorang daripada anda kehilangan minat dalam perbualan. Tetapi ini tidak bermakna anda harus menghentikan perbualan sama sekali. 

Tunjukkan yang anda tertarik dengan apa yang mereka katakan dan menjadi pendengar yang baik. Mendengar bukan bererti diam sahaja, tanyakan soalan lanjut agar perbualan tidak terhenti dan cari titik persamaan agar masing-masing selesa sehingga dapat bertukar-tukar cara untuk dihubungi selepas ini.

Artikel terbaru

Leave a Reply