Melantik Dan Menguruskan Pekerja

Melantik Dan Menguruskan Pekerja

Wujudkan struktur penggajian asas untuk membantu anda dalam pengambilan pekerja. Kemudian, uruskan pekerja dengan betul dengan pemahaman umum mengenai undang-undang pekerjaan di tahap negeri dan persekutuan.

Menggaji dan membayar pekerja

Sebelum mencari orang yang tepat untuk sesuatu pekerjaan, anda perlu membuat perancangan pembayaran pekerja. Ikuti langkah-langkah ini untuk menyediakan gaji:

 1. Dapatkan Nombor Pengenalan Majikan (EIN)
 2. Ketahui sama ada anda memerlukan ID cukai negeri atau tempatan
 3. Tentukan sama ada anda mahukan kontraktor bebas atau pekerja
 4. Pastikan pekerja baru mengembalikan borang W-4 yang lengkap
 5. Jadualkan tempoh pembayaran untuk menyelaraskan pemotongan cukai untuk IRS
 6. Buat rancangan pampasan untuk percutian, percutian dan cuti
 7. Pilih perkhidmatan dalaman atau luaran untuk mentadbir pembayaran gaji
 8. Tentukan siapa yang akan menguruskan sistem pembayaran gaji anda
 9. Ketahui rekod mana yang mesti disimpan dalam fail dan berapa lama
 10. Laporkan cukai gaji mengikut keperluan setiap suku tahun dan tahunan

 

IRS mengekalkan Panduan Cukai Majikan, yang memberikan panduan mengenai semua syarat pemfailan persekutuan yang mungkin berlaku untuk kewajiban perniagaan kecil anda. Hubungi agensi cukai negeri anda untuk mengetahui ketetapan pengajuan majikan.

Pekerja dan kontraktor bebas

Membezakan antara pekerja dan kontraktor bebas boleh memberi kesan kepada anda, kerana ini mempengaruhi bagaimana anda mengurus bayaran cukai dan mengelakkan akibat undang-undang yang mahal. Ketahui perbezaannya sebelum mengambil pekerja pertama anda.

 

Kontraktor bebas beroperasi dengan nama perniagaan yang terpisah dari syarikat anda dan akan mengemukakan invois bagi kerja yang telah disiapkan. Kontraktor bebas kadangkala boleh memenuhi syarat sebagai pekerja dari segi undang-undang. Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Sama Membuat panduan untuk membuat penentuan.

 

Sekiranya kontraktor anda didapati memenuhi definisi undang-undang pekerja, anda mungkin perlu membayar balik cukai dan denda, memberikan faedah, dan membayar balik gaji yang ditetapkan di bawah Akta Buruh yang adil.

Rancang untuk menawarkan faedah pekerja

Penjagaan kesihatan dan faedah lain memainkan peranan penting dalam pengambilan dan pengekalan pekerja. Beberapa faedah pekerja diwajibkan oleh undang-undang, tetapi yang lain adalah pilihan.

Manfaat wajib yang perlu diberikan kepada bagi pekerja
 • Cukai Jaminan Sosial: Majikan mesti membayar cukai Jaminan Sosial dengan kadar yang sama dengan pekerjanya
 • Pampasan Pekerja: Diperlukan melalui syarikat penerbangan komersial, insurans sendiri, atau Program Pampasan Pekerja negeri
 • Insurans Kecacatan: Bayaran hilang upaya diperlukan di California, Hawaii, New Jersey, New York, Rhode Island dan Puerto Rico
 • Faedah cuti: Sebilangan besar faedah cuti adalah pilihan di luar yang ditetapkan dalam Akta Cuti Keluarga dan Perubatan (FMLA)
 • Insurans pengangguran: Bervariasi mengikut negeri, dan anda mungkin perlu mendaftar dengan agensi tenaga kerja negeri anda
Faedah pilihan yang boleh diberikan kepada pekerja
 • Perniagaan kecil anda boleh menawarkan pelbagai faedah tambahan untuk menarik dan mengekalkan pekerja anda. Walaupun faedah yang anda tawarkan adalah faedah pilihan, anda mungkin masih harus mematuhi undang-undang yang tertentu jika anda memilih untuk menawarkannya.

 • Pekerja dapat memperluas liputan melalui Akta Penjagaan Mampu dan ada yang layak mendapat faedah melalui Konsolidasi Omnibus Budget Reconciliation Act (COBRA). Perniagaan mesti memperluaskan pilihan faedah COBRA kepada pekerja yang diberhentikan atau diberhentikan.

 • Pelan persaraan adalah faedah pekerja yang sangat popular. Pertimbangkan untuk menawarkan rancangan yang ditaja oleh majikan seperti 401k atau rancangan pencen. Kerajaan persekutuan menawarkan pelbagai sumber untuk membantu pemilik perniagaan kecil dalam memilih rancangan persaraan dan pencen mereka.

 • Perniagaan yang menawarkan rancangan kesihatan berkumpulan mestilah mematuhi undang-undang persekutuan, di mana Jabatan Tenaga Kerja menjadi tuan rumah panduan.

Program insentif pekerja

Program insentif pekerja dapat meningkatkan semangat dan membuat lebih banyak tarikan untuk kedudukan terbuka: Insentif biasa seperti pilihan saham, waktu flexi, program kesihatan, keahlian korporat dan pelbagai aktiviti syarikat.

Pertimbangkan perisian pentadbiran faedah (benefits administration software) jika bajet perniagaan anda mengizinkan. Ini dapat menjadikan perakaunan anda lebih mudah dan cekap. Memperincikan faedah ini dalam buku panduan pekerja dapat membantu kakitangan anda membuat keputusan, dan mereka juga dapat menggunakannya sebagai rujukan untuk keperluan tempat kerja.

Ikut undang-undang buruh persekutuan dan negeri

Lindungi hak pekerja dan perniagaan anda dengan mematuhi undang-undang buruh, yang bermaksud anda mesti memastikan bahawa amalan perniagaan sesuai dengan peraturan industri.

Ini termasuk mempelajari undang-undang yang berlaku untuk pengambilan veteran, pekerja asing, pekerja rumah tangga, pekerja anak dan orang kurang upaya, antara lain kumpulan. Anda juga mesti mematuhi semasa memberhentikan pekerja, memberhentikan pekerja, atau mengecilkan syarikat.

Rujuk sumber undang-undang persekutuan dan negeri Jabatan Tenaga Kerja.