Baru Nak Mula Berniaga? Ini 10 Tip Untuk Pastikannya Berjaya

Baru Nak Mula Berniaga? Ini 10 Tip Untuk Pastikannya Berjaya

Perasan atau tak, ramai orang ada impian untuk ada bisnes sendiri tapi tak ramai orang sanggup mengambil risiko untuk realisasikan impian mereka. Malah kadang-kadang kita gagal sebab kita rasa kita sudah pandai dan tahu banyak perkara. Sedangkan sebenarnya kita masih tidak tahu apa-apa dan sejauh mana kita tahu tentang sesuatu perkara.

Bila sebut nak mulakan bisnes, yang paling ditakuti kebanyakan orang adalah kemampuan untuk bersaing. Berikut 10 tip untuk anda yang baru nak mulakan bisnes.

1. Tahu tujuan bisnes

Ada orang menjadikan bisnes sebagai pilihan terakhir untuk jana pendapatan dan ada juga yang berbisnes suka-suka, sekadar mencuba sebab ikut trend bisnes sekarang yang ada sistem stokis, ejen dan dropship kerana modal yang rendah.

Tapi untuk anda yang serius nak menjadi bisnes adalah kerjaya dan punca pendapatan utama, anda kena kenal pasti tujuan utama berbisnes.

Yang pertama kebanyakan orang berniaga supaya mendapatkan sumber kewangan lebih baik. Dan anda juga kena tahu bagaimana produk anda boleh membantu menyelesaikan masalah orang ramai.

2. Buat apa yang anda suka

Bila anda suka terhadap sesuatu bisnes, perjalanan anda akan menjadi lebih mudah kerana anda boleh lakukan sepenuh hati.

Jika anda kurang suka atau buat kerana terpaksa, ia tidak mendorong diri anda untuk lakukan yang terbaik. Malah, anda akan sentiasa dalam keadaan berfikiran negatif dan tahap kesukaran anda akan lebih tinggi.

Jika anda buat sesuatu yang anda suka, anda akan ada lebih banyak motivasi untuk tambah nilai diri dan bisnes serta boleh bertahan lebih lama.

3. Sentiasa berada dalam persekitaran yang positif

Untuk permulaan anda mungkin berasa kekok dan tidak selesa. Tetapi apabila anda mempunyai orang sekeliling yang positif, ia secara tidak langsung membuatkan anda belajar sesuatu yang baru, memperbetulkan kesilapan sebelum ini dan boleh juga menjadi faktor penolak untuk anda lakukan sesuatu dengan lebih baik.

Jadi jangan buang masa dengan orang yang merendah-rendahkan kemampuan anda untuk berbisnes.

4. Sentiasa belajar

Jika anda rasa anda sudah ada banyak pengalaman berbisnes, mendapat kelulusan berkaitan bisnes atau sudah tahu selok-belok bisnes, fikirkan semula. Ramai orang sebenarnya ada keinginan untuk belajar tetapi tidak mampu merendah ego sendiri untuk belajar.

Untuk anda yang baru nak memulakan bisnes, jangan terlalu cepat untuk berpuas hati kerana perjalanan anda masih panjang. Sentiasa tambah ilmu supaya boleh meningkatkan potensi diri dan bisnes anda.

5. Letakkan keutamaan pada pelanggan anda

Walaupun anda berasa bangga dengan kejayaan memiliki perniagaan sendiri. Tapi dalam masa sama anda mengutamakan keperluan pelanggan atau memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan, bukan memfokuskan kemahuan anda sendiri.

Letakkan pelanggan anda dalam setiap keputusan yang anda buat dan perlu sentiasa ingat tujuan utama anda berbisnes kerana setiap masalah yang ada pada orang ramai adalah peluang untuk bisnes anda.

6. Rancang dengan teliti

Dalam bisnes, lebih-lebih lagi anda yang baru mula berbisnes, perancangan adalah lebih daripada sekadar keperluan untuk membantu anda mendapatkan keuntungan.

Tetapi ia boleh bertindak sebagai panduan dan memastikan anda memberi tumpuan kepada apa yang perlu anda lakukan segera. Jadi, setiap perancangan bisnes mesti dilakukan lebih awal supaya anda tidak membuang masa dan mengelakkan daripada tersilap langkah.

7. Sesuaikan diri

Walaupun anda telah membuat persediaan, tetapi ada sesetengah perkara yang tidak boleh diramalkan. Pastikan anda dan bisnes anda cukup bersedia apabila berdepan keadaan-keadaan yang sukar atau di luar jangkaan.

Jangan terlalu selesa dan hanya mengikuti langkah dilakukan oleh syarikat lain kerana cabaran dalam setiap jenis perniagaan adalah berbeza.

8. Seimbangkan online dan offline

Guna kuasa media sosial untuk membantu menghubungkan anda dengan prospek, rakan kongsi, pelanggan, atau sesiapa sahaja yang boleh mempromosikan produk atau perkhidmatan anda.

Bagaimanapun, anda juga perlu cipta rangkaian hubungan dengan individu lain yang mempunyai pengaruh besar dalam perniagaan. Tambahan lagi, rangkaian secara offline membuatkan prospek atau pelanggan anda lebih yakin berbanding pengantara di laman sosial.

9. Mulakan jualan atau pemasaran

Ini benda yang paling penting dalam bisnes sebab pemasaran (marketing) akan membuatkan orang lebih nampak produk atau bisnes anda. Anda perlu tahu bahawa anda hanya ada 30 saat untuk menarik perhatian prospek anda. Pastikan anda menunjukkan idea yang berpotensi atau berkait dengan masalah prospek anda.

10. Jangan cepat berputus asa

Dalam banyak kes, pada awal perniagaan ramai orang masih bersemangat dan tidak mudah mengalah dengan masalah dan cabaran. Kunci orang berjaya adalah mereka tidak mudah berputus asa, konsisten dan terus buat sampai habis walaupun lebih banyak kemungkinan yang akan berlaku sepanjang proses itu.

Artikel terbaru

1 Comment

  • Yusri Ali

    Sangat-sangat setuju dengan pendapat di atas sebab melalui pengalaman sendiri berkecimpung dan berJUANG dalam Network Marketing /MLM “baru” nak masuk 20 tahun secara OFFLINE dan bersemuka dengan pelanggan2, banyak ilmu2 yg telah dipelajari samada melalui kemahuan sendiri atau belajar dari pengalaman orang lain dengan mengambil iktibarnya.

    Sepanjang perjalanan tersebut, pengalaman2 yg telah dilalui samada baik atau buruk mengajar untuk mendewasakan fikiran dan mencari penyelesaian bagi setiap akar permasalahan yg timbul.

    Teruskan perjalanan dan perjuangan selagi masih HIDUP!

Leave a Reply