Etika dan Bisnes

Apa pandangan anda bila anda lihat orang-orang tak beretika disekeliling anda? Mesti rasa macam nak bagi nasihat je kan? Sebelum anda bagi nasihat pada orang lain, anda sendiri dah beretika ke belum? Anda tahu, bila anda sedang berkerja tak kira lah berniaga ke, kerja makan gaji ke atau kerja sendirian berhad ke, anda mesti beretika. …

PUNB – Apa Usahawan Boleh Perolehi?

Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) menyediakan kemudahan bagi usahawan bagi pembiayaan perniagaan dan sokongan perniagaan untuk bantu operasi dan pengurusan perniagaan. Jika anda dalam bidang perniagaan yang berinovasi tinggi dengan integrasi nilai hiliran dan huluan yang tinggi, mesra pelanggan, beradaptasi teknologi dan scalable, PUNB dapat membantu dan menyokong anda untuk berkembang lagi. Pakej pembiayaan PUNB …

Kisah Inspirasi Pengasas WhatsApp

Boleh dikatakan kebanyakan daripada kita, malah di dunia pasti ada menggunakan aplikasi, WhatsApp bagi berhubung antara satu sama lain. Tahukah anda, jumlah pengguna WhatsApp aktif di dunia melebihi 2.5 bilion ketika ini. Malah tahukah anda pengasasnya, Jan Koum bersama keluarganya telah bermigrasi ke Mountain View California, Amerika Syarikat dari Ukraine. Kesusahan hidupnya hingga terpaksa bergantung …

Agresif – Fast Action, Fast Result

‘Fast action, fast result’.Jika anda nak berjaya dengan cepat, itu yang patut anda buat, betul? Jika anda main-main, nanti-nantilah, dan ingat-ingat lupa je apa yang dipelajari, tak ada maknanya ayat keramat itu. Ingat! Bila anda belajar sesuatu ilmu, cepat-cepat praktiknya. Jangan tunggu masa yang sesuai, baru anda buat. Bila anda asyik tunggu je, bila nak …

Pentingnya Respons Pantas Dalam Bisnes

Berapa cepat anda response PM pelanggan anda? Pernah tak bila anda lewat response, pelanggan anda terus komplen dan marah-marah anda? Anda fikir kenapa? Anda tahu, bila pelanggan kritik bisnes anda, beri feedback yang kurang senang, pasti ada yang tak kena dengan servis yang anda berikan pada mereka. Jika mereka berpuas hati dengan servis anda, pasti …

Kunci Kejayaan Google

Siapa tidak kenal Google, syarikat gergasi antarabangsa yang menjadi enjin carian utama bagi pengguna internet pada masa ini. Google ditubuhkan sebagai syarikat pada September 1998. Apakah yang membuatkan Google berjaya hingga menjadi jenama malah empayar bisnes yang besar di dunia? Berikut kami kongsikan beberapa kunci yang dilihat membuatkan Google boleh berjaya. 3 faktor atau kunci …

RichWorks 13 Tahun, Perjuangan Tak Akan Berhenti

RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks International) tidak akan berhenti dengan perjuangan memberikan sokongan dan bantuan kepada bangsa usahawan terutama di negara ini. Pengasasnya dan Mentor Usahawan & Pakar Pemasaran No.1 Asia, Datuk Wira Dr Azizan Osman berkata, pihaknya sudah terlibat dalam melatih dan membimbing ramai orang iaitu lebih 1.1 juta orang hingga berjaya melihat perubahan …

Gunakan Viral Marketing

Apa benda lah viral marketing ‘ni? Macam best je, tapi OK ke? Apa yang anda tahu tentang viral marketing dalam bisnes? Pernah tak bila anda buka media sosial, ada perniagaan yang viral kerana bisnes marketing mereka yang unik? Anda nak tahu tak? Perangai manusia ini boleh berjangkit. Contoh, jika sekarang orang pakai tudung Pucci, semua …

Usahawan Berdepan Situasi Mencabar

Dunia keusahawanan secara keseluruhannya berdepan situasi yang mencabar berikutan total lockdown yang terpaksa dilakukan di samping tempoh pemulihan akan mengambil masa agak lama. Menurut Mentor Usahawan & Pakar Pemasaran No.1 Asia, Datuk Wira Dr Azizan Osman, cabaran dilalui bukannya mudah bagi usahawan terutama peniaga perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan mikro yang tak biasa menggunakan …

Ketelitian Dalam Setiap Perkara

“The only to do great work is to love what you do” – Steve Jobs Ketelitian, ramai orang suka buat kerja sambil lewa. Asal kerja siap, itu dah cukup. Mereka tak anggap kerja sebagai ibadah dan tanggungjawab yang harus ditunaikan. Bila anda buat kerja sambil lewa, kualiti yang anda dapat juga tak bagus. Setiap kerja …