Etika dan Bisnes

Apa pandangan anda bila anda lihat orang-orang tak beretika disekeliling anda? Mesti rasa macam nak bagi nasihat je kan? Sebelum anda bagi nasihat pada orang lain, anda sendiri dah beretika ke belum? Anda tahu, bila anda sedang berkerja tak kira lah berniaga ke, kerja makan gaji ke atau kerja sendirian berhad ke, anda mesti beretika. …

PUNB – Apa Usahawan Boleh Perolehi?

Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) menyediakan kemudahan bagi usahawan bagi pembiayaan perniagaan dan sokongan perniagaan untuk bantu operasi dan pengurusan perniagaan. Jika anda dalam bidang perniagaan yang berinovasi tinggi dengan integrasi nilai hiliran dan huluan yang tinggi, mesra pelanggan, beradaptasi teknologi dan scalable, PUNB dapat membantu dan menyokong anda untuk berkembang lagi. Pakej pembiayaan PUNB …

Kelebihan Bersikap Positif

Kenapa perlu bersikap positif? Hidup ini macam roda, hari ini mungkin anda berada di atas dan esok mungkin anda berada di bawah. Siapa tahukan? Biasalah, ‘up and down’ inilah yang menyerikan lagi kehidupan kita. Nak berfikiran positif pada masa anda tidak ditimpa sebarang masalah semestinya mudah sahaja. Tapi nak positif pada masa anda ditimpa masalah …

Gugup Ketika Bercakap Di Khalayak Ramai

Kebanyakan daripada kita pastinya akan gugup ketika diminta untuk bercakap di hadapan ramai orang. Bagaimanapun, kemahiran untuk berucap dan bercakap di hadapan orang ramai merupakan kemahiran yang ‘power’ bagi transformasikan bisnes ataupun kerjaya anda sendiri. Mengapa perasaan gugup ini hadir dalam diri ramai orang termasuk usahawan. Apabila anda bercakap di hadapan sekumpulan orang, melontarkan idea …

Cara Kekalkan Motivasi Ketika WFH

Sesetengah bisnes ketika ini sedang menjalankan dasar Bekerja Dari Rumah atau Work From Home ( WFH ) agar dapat membantu dalam usaha memerangi pandemik yang semakin membimbangkan. Sehubungan itu, bagaimana kita nak menguruskan dan menjaga team yang berada di rumah bagi memastikan mereka kekal fokus dan bermotivasi dalam mencapai matlamat ditetapkan. Kita telah pun mengharungi …

Apa Personal Values Anda?

Setiap usahawan memerlukan values atau nilai-nilai yang membantu bukan saja diri malah bisnes mereka membolehkannya mencapai impian dan kejayaan. Values ini dapat membawa usahawan itu ke landasan yang betul. Perkara paling bernilai dalam bisnes bagi usahawan itu bukannya wang atau produknya, sebaliknya ia adalah reputasi. Justeru itu, melalui values yang ada, ia dapat mengingatkan diri …

Percaya Dengan Diri Sendiri

Percaya atau yakin dengan diri sendiri antara perkara penting bagi kita dapat membuat perubahan atau tindakan untuk mencapai impian. Malah dengan keyakinan tersebut sangat membantu dalam soal kepimpinan kerana dapat memberikan inspirasi dan bantu menguruskan orang lain. Cuba kita lihat orang yang berjaya seperti Elon Musk, Steve Jobs dan banyak lagi yang mana mereka percaya …

Tips Jaga Pelanggan Sedia Ada Anda

Ibarat macam yang dikejar kita dapat, yang dikendong tak tercicir. Tak faham? Gegar sikit minda anda. Ini strategi tiptop meletop kalau pandai guna. Strategi ini amat sesuai bagi bisnes yang sudah mempunyai pelanggan. Minta tolong pelanggan anda untuk tarik pelanggan baru. Bagaimana? Minta mereka dedahkan diri mereka. Expose. Nak minta kena ada caranya: 4 tips …

Kepentingan Zakat Dalam Perniagaan

“Ambilah zakat dari sebahagian harta mereka, dengan zakat itu kamu membersihkan dan mensucikan mereka dan doakanlah mereka kerana sesungguhnya doamu dapat memberikan ketenangan bagi mereka. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui..” At-Taubah : 103 Harta kita bukan milik kita. Mungkin anda pernah dengar ayat ini, betul? Berdasarkan ayat Allah di atas, zakat wajib ditunaikan …

Pilihan Anda Untuk Berjaya atau Gagal

Berjaya atau gagal bermula dengan pilihan kita. Siapa kita hari ini, apa yang kita jadi semuanya berbalik kepada pilihan kita sendiri. Cuba lihat balik kehidupan anda dari duku hingga sekarang, mungkin kelihatan seperti sesuatu yang sudah ditakdirkan berlaku dan berada di luar kawalan kita. Namun jika dilihat daripada persepktif berbeza, anda akan dapat lihat bahawa …