Andalusia Tijarah (Junaidah Mohamed Yusof)

Andalusia Tijarah Sdn Bhd atau juga dikenali sebagai Tijraa Care merupakan perniagaan insurans agensi am yang melibatkan penawaran servis bagi mereka yang inginkan perlindungan semasa menunaikan umrah. Sebuah syarikat yang menyediakan penerangan informasi dan membantu dalam menghilangkan kerisauan supaya orang ramai dapat beribadah dengan tenang. 

Syarikat ini yang diambil oleh Junaidah Binti Mohamed Yusof sebagai Pengarah Urusan pada tahun 2020 mula beroperasi sejak tahun 2019 dan mempunyai ibu pejabat di Desa Pandan, Ampang Kuala Lumpur. 

Seperti slogan mereka, ‘Your Ultimate Coverage’, Tijraa Care yang mementingkan penerangan informasi yang jelas, tepat dan cepat telah memberikan perlindungan kepada lebih 20,000 jemaah Umrah. Di Tijraa Care,  sistem tuntutan atau CLAIM juga dipantau secara konsisten bagi membantu pelanggan dengan mudah & membina kepercayaan mereka.

Tijraa Care kini mempunyai 20 orang kakitangan yang terdiri dari 7 orang Key Leader dan telah memperkembangkan ruang pejabat dari 2 sub unit kecil kepada 1 unit penuh. Dulu hanya membuat 186 ribu setahun. Setakat Ogos 2023, mereka telah memperoleh jualan sebanyak RM 3.3 Juta.

  1. Menukar borang manual kepada online 

“Cabaran saya semasa berniaga dulu bila saya terpaksa jalankan bisnes secara manual dari mula pelanggan berminat untuk ambil insurans perjalanan, isi borang secara manual, pembayaran tunai, saya terpaksa memberi penerangan yang panjang untuk setiap pelanggan.”

Terbiasa dengan strategi lama, bisnes beliau sebelum jualan meningkat naik, menggunakan cara lama iaitu mengisi borang untuk mendaftar dan menggunakan bayaran tunai. Ketika itu, beliau juga masih melakukan penerangan yang panjang dan membalas Whatsapp kepada kepada prospek yang mahukan lebih info tentang tawaran yang disediakan sehingga lewat pagi setiap hari. 

Sedar bahawa cara ini sangat mengambil masa dan melambatkan hasil jualan kepada bisnes, Junaidah mewujudkan sistem pendaftaran dan pembayaran secara online yang memudahkan. 

  1. Teliti dalam pemilihan staf 

“Sebelum mengenali RichWorks, saya menghadapi masalah ambil pekerja sekadar tangkap muat. Team berhenti lebih pada 20 orang setahun. Saya terpaksa buat kerja operasi, HR, finance, customer service dan lain2. Saya pernah kerja sehingga lewat malam setiap hari tanpa cuti, 7 hari seminggu. Staff yang pernah saya harapkan telah tinggalkan saya dan berhenti 24 jam.”

Junaidah dahulu tidak biasa dengan cara pengambilan pekerja yang betul dan hanya mengambil setakat ada sahaja . Oleh itu, staf yang banyak berhenti menyebabkan beliau trauma dengan situasi yang menimpa bisnes dan banyak hal terpaksa diuruskan oleh beliau sendiri dari segi operasi, pemasaran dan juga melayan pelanggan.

Namun, seiring dengan peningkatan jualan perniagaan yang memerlukan pekerja yang berkualiti, beliau mula membuat pengiklanan pengambilan pekerja di media sosial seperti di Linkedin dan membuat 3 kali saringan yang lebih teliti dalam memilih staf. Strategi ini terbukti efektif setelah Junaidah berjaya membina team yang betul. Kini, beliau mempunyai 7 department, 7 key leaders dan 20 orang staf kesemuanya dalam menguruskan perniagaan beliau bersama. 

  1. Memperkenalkan produk baru 

“Selain produk utama kami iaitu Insuran Perjalanan Antarabangsa, kami juga telah memperkenalkan 2 pekhidmatan terbaru iaitu yang memberi fokus kepada perlindungan & kepentingan manfaat kepada perniagaan SMEs & kumpulan perubatan pekerja (Group Hospitalisation & Surgical) dan insuran kereta & roadtax kepada pelanggan sedia ada kami. 

“Saya menyediakan produk (perkhidmatan) yang dapat membantu pelanggan saya tidak mengalami kerugian (duit hangus) jika musibah melanda semasa perjalanan & bercuti di luar negara. Paling utama adalah perkhidmatan yang menyediakan kos perubatan percuma sehingga RM600k di luar negara tanpa meminta bantuan orang lain.“

Produk baru mencerminkan inovasi dalam sebuah perniagaan . Ini menunjukkan inisiatif dalam meningkatkan dan menyediakan solusi yang lebih baik kepada pelanggan. Walaupun sudah sedia ada dengan produk atau servis yang bagus, tidak bermakna sebuah perniagaan harus berhenti mengkaji selidik permintaan pelanggan di pasaran. 

Inisiatif inilah yang diambil oleh Junaidah dengan memperkenalkan perkhidmatan terbaru yang memberi fokus kepada prospek yang disasarkan. Dengan strategi ini, bukan sahaja bisnes beliau dapat membantu lebih ramai orang untuk mengelakkan kerugian malah pelanggan sendiri makin percaya dengan perniagaan beliau yang memberikan layanan dan perkhidmatan yang terbaik. 

Biografi Junaidah Mohamed Yusof

Junaidah Binti Mohamed Yusof pernah bekerja sebagai Pengurus bank selama 8 tahun sejak tahun 2008 hingga 2016 dan menguruskan sebanyak lebih 4 cawangan bank yang mempunyai 50 orang pekerja di bawah beliau. Beliau yang penuh berkaliber berjaya menaikkan KPI maksima 5 bagi setiap cawangan di bawah beliau dan pencapaian terbesar adalah apabila beliau dapat menguruskan salah satu cawangan bank terbesar di Malaysia yang terletak di dalam KLCC.

Beliau pernah menjadi pelajar di Sekolah Menengah Sains Tengku Abdullah di Raub, Pahang dan menyambung pembelajaran dalam Diploma in Accountancy di UiTM Shah Alam. Kemudian, beliau meneruskan dalam bidang yang sama iaitu Bachelor of Accountancy (Hons) di UiTM Shah Alam dan pernah menerima Anugerah Dekan pada semester 3. 

Niat Junaidah semasa mula berniaga adalah kerana anak-anak. Beliau menjadikan impian untuk membina bisnes agar sumber pendapatan inilah yang dapat membantu perancangan kehidupan yang terbaik kepada mereka selain dapat membantu ahli keluarga beliau yang lain. 

“Saya berpegang kepada prinsip bahawa investment pada ilmu adalah yang terbaik kerana kita akan dapat memperbaiki diri kita setiap masa.”

Artikel terbaru

Leave a Reply