Ketahui Cara Berkesan Bagaimana Untuk Urus Cashflow Bisnes yang Efisien

PERHATIAN kepada ANDA yang buat bisnes tapi DUIT bisnes BOCOR! Cashflow BERTERABUR! Bisnes RUGI! Kos NAIK MELAMBUNG! dan HUTANG semakin BANYAK!

PERHATIAN kepada ANDA yang buat bisnes tapi DUIT bisnes BOCOR! Cashflow BERTERABUR! Bisnes RUGI!

INI PUNCA KENAPA DUIT SYARIKAT ANDA SELALU TAK CUKUP DAN BOCOR BILA HUJUNG BULAN

Tak monitor duit Syarikat

Sebagai owner bisnes, kena alert berapa “jumlah duit syarikat”. Monitor akaun syarikat dari masa ke semasa, supaya anda tahu apakah tindakan yang sepatutnya anda lakukan.

Tak ada “penjaga”

Penjaga yang dimaksudkan tu bukan ‘saka’ atau ‘hantu’ Tapi adalah orang yang akan menasihatkan, memerhatikan keadaan kewangan syarikat anda supaya kekal “sihat dan kukuh”.

Tak rekod

Duit keluar masuk syarikat semua tak rekod, lagi-lagi bisnes owner yang masih “seronok” kerja sorang- sorang. Lepas tu macam mana nak track mana duit syarikat pergi?

Staff ambil lewa

Sebagai owner bisnes, “didik” team supaya berasa tanggungjawab pada syarikat seperti jaga penggunaan elektrik, air, printing. Mungkin nampak remeh, tapi ni hakikat boleh menjadi punca duit
bocor!

No saving

Silap besarlah kalau sales masuk, profit masuk, tapi tak simpan. Confident sangat ni.. at least simpan 10% daripada setiap profit yang anda terima.

SOP “Longgar”

Bila SOP longgar, banyak kesilapan boleh terjadi. Tu belum lagi kalau yang tak ada SOP.

Terlalu murah dengan reward

Tak kira reward untuk diri mahupun team, anda harus berpada-pada, ikut kemampuan kita. Tak salah untuk reward bila capai sesuatu KPI tu, tapi monitorlah KPI.

Kalau nak buat bisnes jangan main-main, kalau nak main-main, jangan buat bisnes. Kita buat bisnes memang tidak lari dari risiko kewangan.

Jadi, jangan ambil mudah dalam berbelanja, dan jangan sewenangnya guna duit syarikat kalau anda tak sanggup menanggung kebocoran kewangan syarikat.

Adakah anda juga menghadapi 6 Masalah ini dalam bisnes?

Tak tahu kena rekod atau tak tahu cara yang betul merekod aliran tunai harian.

#1

Tak konsisten rekod duit keluar masuk dan tak tahu cara untuk buat laporan aliran tunai perniagaan setiap hari – TANPA GAGAL.

#2 

Cara asas bagaimana nak buat filing yang lebih teratur untuk pastikan ada dokumen sokongan yang lengkap untuk setiap transaksi duit keluar/ masuk perniagaan.

#3 

Tak pernah tahu bahawa kena agihkan keperluan aliran tunai ikut kategori perbelanjaan.

#4

Selalu pening sebab tak cukup duit untuk bayar gaji dan bil dan tak tahu macam mana nak elak kekurangan wang tunai tiba waktu nak bayar gaji pekerja dan bil-bil tetap yang lain.

#5

Jualan banyak tapi untung takde sebab tak tahu sangat macam mana nak letak harga, tak tahu kos produk dan main agak-agak je.

#6

Sampai bila nak berniaga tunggang langgang macam ni? Nampak macam busy berniaga tapi tak tahu duit bisnes hilang ke mana.

Orang lain bisnes dan boleh beli harta tapi kita makin susah, makin banyak pulak hutang bisnes.

Pada akhir program ini, para peserta akan dapat:

#1
Belajar macam mana nak urus duit keluar/masuk untuk perbelanjaan bisnes setiap hari dan nampak dengan jelas ke mana perginya duit bisnes.

#2

Dapat sahkan baki duit bisnes harian.

#3

Belajar bagaimana cara yang betul menyediakan – Balance Sheet, Profit & Loss (P&L) dan penyata pendapatan.

#4

Dapat amalkan secara konsisten bayar gaji pekerja, bayar bil-bil berkaitan malah anda boleh bayar gaji anda sendiri dan simpan duit.

#5

BONUS! Belajar cara asas bagaimana pentingnya ada sistem filing yang lebih teratur untuk pastikan ada dokumen sokongan yang lengkap untuk setiap transaksi duit keluar/masuk
perniagaan.

Kenapa Sistem Filing PENTING? Anda tak suka ke kalau auditor atau pihak LHDN datang pejabat anda, awal-awal lagi anda dah buat mereka tersenyum dan gembira sebab anda dah mudahkan kerja mereka dengan menyediakan sistem filing yang teratur untuk mereka. Siap ada bilik khas untuk mereka lagi tu..

Betul ke Smart Cashflow Management (SCM) ni membantu? Ini pengalaman mereka yang dah hadir ke SCM.

Video testimoni peserta program SCM Mac 2018

“Satu perkara tentang Cashflow ni adalah mentaliti. Bila kita tengok baki kita tak banyak, itu akan buatkan kita nak bekerja keras untuk pastikan duit baki kita bertambah.”

Zulkifli Abdul Aziz – Director Paronia Engineering

“Saya dah belajar macam mana nak buat Cashflow masa di universiti dulu.. cuma saya belum pernah belajar macam mana nak ada pengurusan cashflow yang baik dan macam mana nak sorok duit.”

Chikita Oviandara – Akauntan

“Saya dah buat bisnes dua tahun dan saya tak pernah tahupun tentang Cashflow ni.. saya tak tahu setiap hari nak kena semak duit yang masuk dan keluar setiap hari. Sebagai founder saya perlu tahu supaya saya tak ditipu oleh staf saya atau mana-mana pihak.”

Nik Siti Fadiah – Founder Aura Montok Oil

Tak percaya jugak? Ada lagi feedback dari peserta SCM yang kami nak kongsikan:

Kami mencari anda peniaga, usahawan, pemilik bisnes, pekedai yang nak uruskan cashflow bisnes mereka dengan lebih baik di tahun 2019 ni.

“Ramai Orang Gagal Bukan Kerana Tidak Ada Ilmu Tetapi Ramai Orang Gagal Bertindak Atau Berusaha Secara Maksima Dan Konsisten”

Terima kasih kerana berminat. Dukacita dimaklumkan, pendaftaran telah ditutup.

Tahniah kepada semua pembeli tiket dan yang berjaya merebut
peluang hadir ke Smart Cashflow Management (SCM).

Bagi menghargai minat anda untuk hadir ke Smart Cashflow Management (SCM), kami hadiahkan khas untuk anda e-book ‘8 Tips Urus Cashflow Untuk Usahawan’ sebagai panduan dan persediaan anda.

Masukkan nama dan emel anda untuk mendapat makluman terawal serta menjadi yang pertama untuk daftar ke Program Smart Cashflow Management (SCM).

 
 
 

Sebarang pertanyaan mengenai program Smart Cashflow Management ini boleh hubungi pegawai khidmat pelanggan kami di:

RichQ 77, Jalan Badminton 13/29,
40100 Shah Alam, Selangor.