JUTAWAN POPCORN PADA USIA 21 TAHUN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Mohamad Shazarul Ismail, pemilik Eng’s Pop Corn mula bekerja di pasar pagi dengan bapa saudaranya dengan gaji hanya RM900 sahaja. Pada waktu itu, beliau dah tak dapat nak lanjutkan pelajaran. Beliau rasa sedih sebab banyak benda dalam hidup beliau tak dapat capai termasuk nak bantu keluarga.

Bayangkanlah, dengan jumlah pendapatan sebanyak RM900, apa sangat yang kita boleh dibeli pada zaman yang semua benda nak kena guna duit. Memang tak cukup! Shazarul mula cari jalan untuk ubah nasib kehidupan beliau. Apatah lagi bila beliau berazam nak bantu ibunya untuk keluar daripada belenggu kehidupan. 

Kisah bermula apabila beliau ternampak mesin buat popcorn milik ibunya dan beliau pun cuba buat popcorn untuk makan sendiri. Tapi lain pula yang jadi, beliau mula mendapat idea untuk menjual popcorn tersebut. Ditambah dengan rasa popcorn yang sedap dan bau yang wangi, popcorn mendapat permintaan daripada jiran-jiran. Sambutan memang meriah dan menggalakkan. Dah beli satu, jiran datang beli lagi. Dari situlah beliau mula berniaga popcorn. 

Alhamdulillah, sekarang beliau dah mampu ada kilang kecil dengan 30 orang kakitangan. Bagi seorang anak muda yang berusia 22 tahun yang dulunya pernah kerja di pasar pagi, kejayaan adalah sesuatu yang membanggakan bila beliau mampu buat peningkatan jualan yang sangat besar selepas sertai Program RichWorks. 

Dikenali sebagai Shazarul, beliau ditemubual oleh team RichWorks akui beliau sangat pemalu dan masih perlu belajar banyak perkara untuk menjadi usahawan berjaya. Yang paling membuatkan kami terharu, apabila beliau berkata beliau melihat RichWorks sebagai sekolah dan pusat pengajian tinggi yang beliau tak dapat nak pergi satu masa dulu.

Setiap perkara yang kita buat mesti ada sebabnya, BIG WHY. Pada waktu semua remaja yang seusia dengan beliau masih ada peluang untuk melanjutkan pelajaran, Shazarul berhempas pulas mencari rezeki untuk keluarganya. Hasil usaha yang beliau dapat pada hari ini sangat berbaloi dengan pengorbanan yang beliau lakukan. 

Pada awal tahun 2018 hingga Jun 2018, beliau mampu buat RM152 ribu sahaja. Tapi setakat Disember 2019, beliau dah mampu buat RM2.8 juta dengan hanya jual popcorn. Macam tak boleh nak brain sahaja baca kisah beliau ni kan! Dan lebih membanggakan kini beliau telah berjaya keluarkan kereta untuk syarikat beliau sendiri! Hebat sangat anak muda ni!

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Etika Jawab Panggilan Telefon

Etika Jawab Panggilan Telefon

Trend perniagaan pada hari ini lebih menggunakan medium laman sosial untuk mengendalikan urusan jual beli kerana ia lebih jelas dan butiran yang di sampaikan adalah

Tips Untuk Anda Ditemu Bual

Tips Untuk Anda Ditemu Bual

Sama ada anda dijemput untuk sesi Bual Bicara, ditemu bual atau anda sendiri mengelolakan rancangan Bual Bicara mahupun Live anda sendiri, ianya adalah bagus untuk