Dapatkan lebih banyak dana

Dapatkan lebih banyak dana

Sekiranya perniagaan anda berjalan dan berjalan tetapi memerlukan lebih banyak modal, anda boleh bergantung pada pilihan yang biasa. Namun, membiayai perniagaan yang ada masih memerlukan persiapan yang sedikit berbeza.

Bersedia untuk meminta lebih banyak dana

Sesiapa yang memberi anda dana ingin merasa yakin bahawa pelaburan mereka akan terbayar. Siapkan kes perniagaan dan penyata kewangan untuk meyakinkan pemberi pinjaman, crowdfunders, atau pelabur untuk membiayai perniagaan kecil anda.

Jadikan kes perniagaan anda

Anda perlu membuat kes perniagaan yang kukuh untuk mendapatkan lebih banyak dana. Hasilkan penyataan pendek dengan jumlah yang diminta dan sebab-sebab khusus untuknya.

 

Mungkin perniagaan anda bersifat kitaran – seperti pembinaan atau pendidikan – dan boleh menggunakan dana untuk melewati jangkaan lambat. Atau mungkin memerlukan modal untuk melabur dalam jentera baru atau melancarkan barisan produk. Apa pun alasannya, kemas kini rancangan perniagaan anda untuk merangkumi tahap pembiayaan ini.

 

Kes perniagaan harus memberi jaminan bahawa dana baru tidak akan disalahgunakan. Sertakan keterangan pasukan pengurusan anda untuk menonjolkan kemahiran dan kepakaran mereka.

Sediakan penyata kewangan

Tunjukkan bahawa perniagaan anda berjalan lancar dengan penyata sejarah kewangan. Tunjukkan bagaimana perniagaan anda berkembang dengan melaporkan pendapatan, perbelanjaan, dan keuntungan dari masa ke masa. Sekiranya anda tidak mempunyai sejarah pertumbuhan positif, jelaskan mengapa lebih banyak dana akan membolehkan anda membalikkannya.

 

Buktikan anda bertanggungjawab secara kewangan dengan laporan kredit perniagaan. Sekiranya anda sudah memohon nombor DUNS, anda boleh mendapatkan laporan kredit perniagaan dari Dun & Bradstreet. Semak fail kredit perniagaan anda untuk memastikannya tepat sebelum membagikannya.

 

Tentukan berapa nilai syarikat anda hari ini dengan melakukan penilaian perniagaan. Ini adalah proses yang sama yang akan anda lalui jika anda merancang untuk menjual perniagaan anda. Kaedah penilaian berbeza-beza, tetapi anda boleh membuat penilaian sendiri atau mencari penilai perniagaan yang berkelayakan.

 

Tunjukkan bagaimana perniagaan anda akan berkembang pada masa hadapan dengan ramalan. Ramalan perniagaan anda boleh berdasarkan penilaian intuitif, analisis kuantitatif, atau keduanya. Tunjukkan hasil dan perbelanjaan yang diunjurkan, dan jelaskan bagaimana anda mencapai anggaran tersebut.

Pilih sumber dana anda

Dapatkan pinjaman, kredit, atau crowdfunding

Pilihan pembiayaan tambahan untuk perniagaan yang ada serupa dengan pilihan dana untuk perniagaan baru. Anda akan mempunyai sekumpulan pilihan umum yang sama, termasuk pinjaman perniagaan kecil, kad kredit, dan crowdfunding.

 

Perniagaan yang ada mempunyai kelebihan dari sejarah kewangan yang mapan dengan laporan kredit, akaun bank perniagaan, dan laporan kewangan dalaman. Pemberi pinjaman, pelabur, dan bahkan crowdfunders dapat menggunakan maklumat tersebut ketika mereka memutuskan untuk membiayai perniagaan anda.

Jual pemilikan di syarikat anda

Sekiranya anda memutuskan untuk menjual saham pemilikan syarikat anda, struktur perniagaan anda akan menentukan pilihan anda. Ingat, setiap kali anda menjual hak milik di syarikat anda, anda mencairkan hak milik pemilik semasa.

 

LLC atau perkongsian dapat menerima ahli baru dan memberi mereka peratusan pemilikan sebagai pertukaran pelaburan modal. Pastikan anda mematuhi artikel organisasi dan operasi atau perjanjian perkongsian anda. Kemudian maklumkan keadaan anda jika perlu. Beberapa negeri mungkin meminta LLC anda dibubarkan dan dibentuk semula dengan keahlian baru.

 

Syarikat boleh menjual saham syarikat, selagi ia dilakukan sesuai dengan artikel penggabungan dan peraturan perundang-undangan anda. Sekali lagi, maklumkan keadaan anda jika perlu.