4 Checklist Tengok ‘Kesihatan’ Bisnes

Jom lihat 4 checklist ini untuk melihat kesihatan bisnes anda ketika ini. Daripada checklist ini, anda perlulah buat tindakan susulan untuk pastikan bisnes dapat terus bertahan dan berkembang walaupun dalam tempoh mencabar ketika ini. Apatah lagi, sekitar 170,000 daripada 850,000 usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), mikro dan koperasi di negara telah terjejas ekoran pandemik […]

Bagaimana Amazon Boleh Jadi Selincah Cheetah

Amazon.com. Pernah dengar? Tipu sangat kalau anda tak pernah dengar. Stor atas talian yang menjual buku, filem, permainan, DVD , CD muzik, perisian komputer dan barangan lain (seperti Amazon Kindle). Amazon.com merupakan stor atas talian terbesar pada masa ini. Pengasasnya, Jeff Bezos mengasaskan Amazon.com, Inc. pada 1994 dan melancarkan di atas talian pada 1995 dan […]

Digital Brand Excellence Bawa Jenama Melalui Online Platform

Malaysia adalah negara yang sedang membangun, kerajaan sangat menggalakkan usahawan  memulakan perniagaan dengan memilih platform e-dagang ataupun digital. Ini kerana ekonomi digital masa kini sangat hebat yang mana ia terlalu pantas menyumbang 35 peratus kepada dagangan dunia sehingga berjumlah US$17 trilion pada tahun 2009. Sehubungan dengan itu, kami di RichWorks mewujudkan satu program iaitu Digital […]

Ayah Garang! Wanita Ini Buka Rahsia Macam Mana Ayahnya Latih Dia Untuk Berjaya Dalam Bisnes…

Jangan nak berdrama sangat! Korang syok tengok orang senang boleh dapat apa saja. Tapi tu bukan pada wanita ni. Dia langsung tak dilayan bak sang puteri oleh ayahnya sendiri! “Ayah kata driver untuk ayah dan kalau saya naik kereta kena duduk depan bukan belakang. Jangan nak berlagak, “You belum layak.” “Saya pernah minta duit RM20 […]

Wanita Ini Pernah Tidurkan Anak Beralas Kotak Dan Beri Minum Air Beras? Tapi Sekarang Dah Buktikan Hidup Susah Bukan Selamanya!

Kehidupan orang tak sama. Ada orang fikir hidup mereka sudah cukup bagus dan senang. Sedangkan apa yang ada belum cukup untuk penuhi keperluan keluarga dan anak-anak. Susu digantikan dengan air beras, tidur tak beralas, hanya berbantalkan lengan…makanan tak pernah cukup. Pernah juga anak kecil ini kutip plastik roti kerana lapar dek kerana ibunya tak mampu […]

Ramai usahawan biarkan ego membunuh bisnes sendiri. Jangan ingat pelanggan akan datang berpusu-pusu kalau anda tak tahu caranya.

Apa itu marketing? Kemampuan kita sebagai usahawan bukan sahaja cipta produk/servis yang bagus tapi kemampuan untuk sampaikan mesej tersebut dengan jelas dan berulang kali sehingga lebih ramai “mata” nampak, lebih banyak otak terima dan hati terdetik untuk bertanya. Soalannya, berapa tempat kita sampaikan mesej yg sama? Berapa kerap kita ulang, berapa konsisten kita ulang? Berapa […]

Haters Kecam Datin Kerana Jual Al-Quran Swarovski!

Wanita Ini Tak Melatah, Malahan Pergi Cari Ilmu Marketing Untuk TerusAjak Orang Ramai Cintai Al-Quran. Kadang-kadang, apa yang kita perjuangkan tak semestinya boleh diterima oleh ramai orang. Ada saja orang yang membenci, tak bersetuju, menghina malahan ada yang membantah sekerasnya. Tapi, jika Big Why atau sebab anda nak buat bisnes ‘tu sangat besar, anda akan sentiasa cari […]

Kesusahan Mak Ayah Pendorong Terhebat Wanita Ini Bina Bisnes Chocodap’s Hingga Capai Sales RM4.6 Juta

Kesusahan mak ayah adalah pendorong terhebat anak-anak untuk jadi hebat. Baca kisah kejayaan wanita ni sampai habis! Kalau sebut bab mak ayah je, mesti semua orang sensitif. Ye lah mak ayah yang jaga kita dari kecik sampailah dah besar panjang. Tapi ada pulak yang tak pernah hargai mak ayah mereka. Kesian tau. Korang hargailah mereka […]

9 Sebab Kenapa Usahawan Perlukan Zero Kos Marketing

Menurut laporan dari akhbar The Sun Daily, November lalu, Malaysia mencatatkan bilangan usahawan Kecil dan Sederhana yang tidak mampu membayar hutang perniagaan sehingga meletakkan kita di tempat tertinggi dalam dunia! Ini bermakna, ramai usahawan di Malaysia, pandai berhutang untuk tujuan bisnes tetapi gagal untuk membayarnya. Menurut Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusuf, ada […]

Guna Hujung Jari Jer – Kuasa Media Sosial Dalam Perniagaan

Bagaimana untuk jelaskan fungsi media sosial? Dan paling penting bagaimana untuk mendapatkan pembeli dari media sosial? Dan adakah anda memanfaatkan penggunaan media sosial sepenuhnya? Jika dikaitkan semula dengan prinsip asas perniagaan iaitu penjual produk dan pelanggan yang membeli, kenapa perlu fokuskan kepada prinsip asas dalam perniagaan? Ini kerana kalau anda terus mengikuti perkembangan teknologi seperti […]